Assalamulaikum. Perkongsian aku bagi entri kali ini adalah tentang pengembaraan kami ke Hohhot. Aku telah ceritakan sebelum ini. Aku pecahkan kepada 4 siri kerana banyak sangat perkara nak dikongsikan. Pengalaman cukup bermakna dan rasanya nak sembang pasalnya berulang-ulang tanpa jemu.

Tapi, aku takde la nak tulis panjang. Aku cuma nak buat rumusan jela. Untuk tidak meleret menjadi panjang berjela, aku sediakan 5 soalan glemer yang diajukan oleh kebanyakan orang. Sila teruskan pembacaan dan selamat mengembara melalui penulisan ini!

MENGAPA BANDAR HOHHOT?

  1. Kami nak main salji sebenarnya. Walaupun musim sejuk di, tapi Beijing belum lagi bersalji ketika itu. Jadi, terpaksalah kami mencari daerah yang suhunya dah turun bawah takat beku. Pencarian tempat utama kami adalah di bahagian utara China. Harbin terlalu jauh buat kami. Jadi memendekkan jarak perjalanan hanya setakat Mongolia Dalam (Inner Mongolia) Disebabkan autonomi ini luas, kami membuat keputusan memilih Hohhot sebagai tempat kami bermain salji.
  2. Pencarian di Google tentang Inner Mongolia amat menarik. Aku tak pernah dengar yang Mongolia ni ada 2 nama dan dibahagikan kepada 2 negara. Makin buat research, makin teruja nak pergi. Aku pun macam sedang belajar sejarah dan geografi pulak. Banyak yang diketahui dan membuatkan Hohhot adalah pilihan yang patut pergi.
  3. Berhubung dengan rakyat tempatan di aplikasi WeChat dan Couchsurfing. Buka dulu akaun di Couchsurfing dan cari orang tempatan untuk berhubung. Lisa yang tinggal di Hohhot telah inbox suami dan meneruskan komunikasi antara satu sama lain di WeChat. Tanpa diminta, Lisa sudi menjadi host kami di Hohhot. Macam dapat sukarelawan pemandu pelancong!

BAGAIMANA PERSEDIAAN KE SANA?

  1. Kami membuat tempahan dengan keretapi. Pergi dengan hard sleeper. Balik semula ke Beijing dengan soft sleeper. Boleh baca proses bagaimana kami ke sana dari Beijing ke Hohhot di LINK TRAVELOG HOHHOT (1)
  2. Mulanya kami nak naik kapal terbang je. Tapi, kosnya sangat tinggi apabila berempat. Rasanya tak rugi naik keretapi. Bersesuaian dengan personaliti kami slow travel. Pengalaman yang tak mungkin dapat di Malaysia. Nak kenal budaya mereka, elok sangat naik keretapi sebab dapat bergaul rapat dalam tempoh yang lama.
  3. Paling sedih ialah tak banyak dapat maklumat tentang Hohhot daripada orang kita di carian Google dan Youtube. Aku banyak ceduk daripada blog Nota Kembara. Dia sorang la waktu tu orang Malaysia yang berkongsi pengalaman ke sana. Ceritakan proses A sampai Z. Dan kini aku pulak bertanggungjawab menyampaikan maklumat buat pengembara yang berminat ke sana.
  4. Pengetahuan anda tentang Hohhot sangat terhad. Dapatkan semua maklumat tidak kira daripada sumber mana pun. Nak cari blog/website Bahasa Melayu memang payah. Tak faham bahasa Cina atau Inggeris, boleh copy paste dalam Google Translate.
Soft sleeper train : Hohhot – Beijing

APA PENGALAMAN MANIS?

  1. Dijemput oleh host kami iaitu Lisa ke sekolah persendirian (swasta) di mana tempat dia sendiri menjadi pengajar. Anak-anak berpeluang belajar di dalam kelas dengan budak-budak situ. Kami pula dapat merakam pengalaman ini tanpa sekatan oleh pihak sekolah. Seronok beb.
  2. Host kami sudi menjadi pemandu secara sukarela. Senang cerita, tanpa bayaran. Tujuan Lisa cuma satu, nak mantapkan bahasa Inggeris. Aku tak pandai sangat. Tapi boleh la berkomunikasi dengannya. Cukup aku dan dia faham dan isi perbualan sampai.
  3. Disebabkan Hohhot ini bukan tumpuan pelancong, maka Hohhot tidak menjadi pilihan tempat untuk diterokai oleh negara luar. Hohhot tidak sesak sebagaimana Beijing. Boleh berjalan kaki ke serata tempat dengan selesa dan selamat.
  4. Rakyat tempatan sangat ramah dan menerima baik kunjungan kami. Nak diceritakan, kami berjumpa tanpa sengaja dengan salah seorang jemaah masjid dan menjemput kami ke rumahnya dan berkenalan dengan seluruh ahli keluarganya.
Nufail belajar bersama di dalam kelas sekolah persendirian

APA PULA PENGALAMAN BURUK?

  1. Hotel yang ditempah di laman Booking.com tidak wujud. Nasib baik ada Lisa. Dia yang bantu kami carikan. Pengalaman buruk dan baik datang serentak ni. Haha
  2. Suhu -16 dajah celsius. Memang sejuk beku weh. Memang tak tahan. Mampu berada di luar bangunan hanya 10 minit je kot. Lebih pada tu kena masuk mana-mana bangunan untuk naikkan suhu badan. Pakaian kami memang tak tahan. Lisa telah memberikan pakaian anaknya kepada anak-anak kami. Anak-anak kami cukup selesa ke sana ke sini. Kami jela berkepit-kepit berpeluk badan sebab tak tahan dengan pakaian yang dipakai. Lisa jugak penyelamat. Haha
  3. Pasangan sakit kepala teruk di sana. Itinerari kami tidak berjalan sebagaimana yang dirancang. Hari kedua kami di sana tidak dapat ke mana-mana. Hanya berjalan di kawasan sekitar sahaja.
  4. Tertinggal botol air Tupperware 😭 Aku beli baru kot sebelum fly ke China. Botol tu lengkap 4 warna dalam satu kotak. Boleh jatuh dalam bonet dalam teksi pagi-pagi ke stesen keretapi untuk bertolak balik ke Beijing semula. Tupperware dowh…. Baru lagi. Beli sempena nak travel.

BOLEH BAGI TIPS TAK KALAU NAK KE SANA?

  1. Sila pergi ke sana dengan keretapi. Cuba la. Ada banyak pilihan jenis kabin. Nak laju, nak bermalam, nak bersesak dengan orang tempatan atau nak berdiri sepanjang perjalanan pun ada. Harga bergantung kepada kelas dan jenis tiket. Macam aku, aku cuba 2 jenis. Dah diterangkan di atas. Sampai sekarang aku kenang dan masih dapat rasai pengalaman berada di atas keretapi. Best la…
  2. Membuat tempahan awal tiket daripada 3rd party website. Agak mahal sedikit tapi berbaloi. Ada yang akan uruskan. Nak tukar tarikh tiket keretapi pun boleh. Takde la semua perkara nak fikir, kan.
  3. Masjid berada di tengah-tengah bandar. Siap boleh dengar azan berkumandang kat sana. Teruja tengok sesama muslim berlainan kaum.
  4. Makanan halal lebih mudah didapati. Banyak sangat pilihan. Lagipun, tak usah was-was sebab komuniti Islam memang dalam satu kawasan. Bukan makanan je. Pakaian pun murah jugak tau.
  5. Harga makanan lebih murah berbanding di Beijing. Order makanan tanpa berkira-kira tentang kos. Kah! Betul la… Sangat murah. Portion pun sangat besar.
Tengok la semangkuk mi…. Semangkuk boleh kongsi 3 orang

Aku jawab 5 soalan pun kemain panjang menjawab. Sebab tu aku tulis entri secara bersiri. Kalau nak baca dengan lebih teliti tentang perjalanan kami ke sana pada Disember 2017 yang lalu, boleh baca di link aku beri di bawah. Maaf la kalau kedudukan tulisan tu berterabur. Aku alihkan daripada blog Ralitmedia. Tu yang nampak tak stabil. Boleh cek tengok.

  1. Travelog Hohhot, Inner Mongolia Siri I
  2. Travelog Hohhot, Inner Mongolia Siri II
  3. Travelog Hohhot, Inner Mongolia Siri III
  4. Travelog Hohhot, Inner Mongolia Siri IV – Akhir

Nanti aku update pasal vlog kami ke sana. Lagi jelas dan terang bagaimana rupa Hohhot tu. Ok la, terima kasih luangkan masa membaca entri ini. Save dulu entri bersiri tu untuk dibaca di lain kali. Happy travelling!!!!