Pengembaraan satu family ke Guangzhou, China

Berita baik buat rakyat Malaysia. Kita sebagai warganegara Malaysia diberi keistimewaan buat pertama kalinya dapat memasuki ke China tanpa membuat pembayaran visa. Kami pernah menjejakkan kaki ke Beijing, Hohhot, Dujiangyan dan Chengdu dengan bayaran visa untuk satu keluarga. Mahal jugak tau. Dah la bayaran tu untuk sekali masuk je setahun. Boleh baca entri kami sebelum ni : Travel ke Beijing, […]

Percayalah, Allah is the best planner

Assalamualaikum. Lama tak menulis tentang isi hati. Asyik up pasal travel je. Aku tak sure la blog aku ni ada orang baca ke tak. Because no one response or drop comments. Jadi aku anggap, blog aku ni adalah tempat aku menggali balik informasi lepas dan juga sebagai persinggahan mengenang balik kenangan lama. Aku pernah meluahkan rasa hati yang sangat mendalam […]

Naik teksi di China dengan Didi Apps – Greater China

Bila travel ni kena banyak naik pengangkutan awam. Ada pelbagai jenis pengangkutan awam ; bas, trem, tren, metro, kapal atau teksi. Selain menaiki teksi, pengangkutan awam lain ada jadual masa. Jadi, boleh rujuk di maps atau tanya pada petugas kaunter. Nak booking online di website pun boleh. Teksi di China sama macam public transportation lain, boleh booked by online atau […]

Apps perlu download sebelum travel ke China

Sebagaimana yang kita sedia maklum, negara China mempunyai apps sendiri yang dibangunkan untuk kegunaan rakyatnya. Kerajaan China akan block segala aplikasi luar seperti Google, Facebook, WhatsApp, Youtube, TikTok, dll. Nak taknak, kita kena prepare awal dengan download apps yang diperlukan sebelum travel ke China. Disclaimer : Ini hanyalah berdasarkan pengalaman aplikasi yang aku sendiri guna semasa melancong ke China. Jadi, […]

Naik teksi di China guna Aplikasi Didi

Ini kali ketiga kami menjejakkan kaki di bumi China. Kalau nak kira jumlah wilayah dan bandar, hampir 10 kot. Aku taknak senaraikan kemana hala tuju kami dah pergi semasa berada di sana. Kali ni, aku cuma fokuskan tentang teksi. Disclaimer : Apa yang aku sampaikan ini hanyalah berdasarkan pengalaman aku dan suami sahaja. Orang lain mungkin berlainan pengalaman Boleh kongsikan […]

Cara naik feri ke Tak Bai dari Pengkalan Kubor

Ada option lain ke masuk ke Thailand selain melalui jalan darat dan jalan udara. Naik feri dengan menggunakan jalan air. Aku dah cuba banyak kali nak masuk ikut jalan air ni melalui sempadan Pengkalan Kubor dan Tak Bai. Namun tidak berhasil disebabkan masalah feri. Ada ketika rosak, ada ketika tidak mahu berfungsi sebagaimana dijadualkan. Rezeki kami, buat pertama kali berjaya […]