Proses sewa rumah di Istanbul, Turki

Buat pengetahuan semua, aku sekeluarga telah berpindah ke Istanbul pada 3 November 2020. Maka, kami perlukan rumah untuk berteduh kami anak beranak. Kami telah melalui satu proses masuk rumah yang tidak sama sebagaimana kita di Malaysia. Bagi yang ingin menambah pengetahuan, atau sememangnya ingin mendapatkan maklumat untuk mencari rumah di Istanbul ini, elok sangat la. Sepatutnya anda tahu dahulu prosesnya […]

The Backpackers Village Sungai Lembing – Penginapan Bajet di Kuantan

Penginapan budget hostel bagi backpacker’s terletak di Sg. Lembing. Hostel ini agak tersembunyi sikit bagi yang pertama kali menjejakkan kaki ke sini. Tapi jangan risau. Jika anda menjumpai Muzium Sg. Lembing, maka anda hanya pandang ke seberang jalan sahaja. Backpaker’s Village ini berada betul-betul berhadapan muzium. Cuma, terlindung dek kedai makan jela. Kalau pening jugak tak jumpa di mana, call […]

Pengalaman hari pertama – Menstrual Cup

Apa kebenda ni? Buat yang pertama kali dengar, tak mungkin dapat bayangkan macam mana rupanya. Apatah lagi fungsinya, kan. Bagi yang dah biasa dengar, akan berasa ngilu. Tapi bagi sesiapa yang bukan sahaja biasa dengar, malah dah pun pakai, pasti tersenyum. Ini isu berkaitan wanita. Jadi, kepada pembaca lelaki yang tiba-tiba masuk blog ini, jangan terus tutup. Teruskan pembacaan anda. […]

Review – 2 minggu selepas menggunakan Xperia 1

Nak story sikit pasal kejadian sedih tentang smartphone yang membuatkan aku terpaksa beli lain. Nak marah, tak jadi. Terkilan jela dalam hati. Hari-hari berhuhu je. Daripada aku mengeluh dan terputus hubungan dengan dunia sosial media selama beberapa minggu, akhirnya aku beli jugak. Kenapa Xperia 1? Kita balik kenapa terpaksa beli phone lain. Aku ada mintak tolong Nufail basuhkan phone aku […]

Orang Malaysia menginap di Mrs Panda Hostel, Chengdu

Kami terbang ke Chengdu bersama dengan anak-anak pada bulan Disember 2019 yang lalu. Setiba kami di Lapangan Terbang Shuangliu (CTU) pada pukul 2 petang waktu China, kami ingatkan nak terus keluar daripada airport. Masalahnya, kami tak tau mana nak tuju. Simcard yang dibeli awal di Shopee tak dapat nakconnected. Warghhh!!! Memang tak reti nak tuju kalau takde line internet. Kami […]

Pengalaman buruk host Airbnb

Ini bukan la pertama kali kami mengalami pengalaman ditolak oleh host. Aku tak kisah pun kena reject diawal berurusan tanpa melibatkan pembayaran. Biasa la kan. Host pun ada demand jugak nak pilih tetamu yang nak menginap di rumah dia. Itu hak dia yang tak boleh kita nak melenting balik kepadanya. Traveller perlu mempunyai hati yang kental. Hal kecik je pun. […]