Naik teksi di China dengan Didi Apps – Greater China

Bila travel ni kena banyak naik pengangkutan awam. Ada pelbagai jenis pengangkutan awam ; bas, trem, tren, metro, kapal atau teksi. Selain menaiki teksi, pengangkutan awam lain ada jadual masa. Jadi, boleh rujuk di maps atau tanya pada petugas kaunter. Nak booking online di website pun boleh. Teksi di China sama macam public transportation lain, boleh booked by online atau […]

Apps perlu download sebelum travel ke China

Sebagaimana yang kita sedia maklum, negara China mempunyai apps sendiri yang dibangunkan untuk kegunaan rakyatnya. Kerajaan China akan block segala aplikasi luar seperti Google, Facebook, WhatsApp, Youtube, TikTok, dll. Nak taknak, kita kena prepare awal dengan download apps yang diperlukan sebelum travel ke China. Disclaimer : Ini hanyalah berdasarkan pengalaman aplikasi yang aku sendiri guna semasa melancong ke China. Jadi, […]

Naik teksi di China guna Aplikasi Didi

Ini kali ketiga kami menjejakkan kaki di bumi China. Kalau nak kira jumlah wilayah dan bandar, hampir 10 kot. Aku taknak senaraikan kemana hala tuju kami dah pergi semasa berada di sana. Kali ni, aku cuma fokuskan tentang teksi. Disclaimer : Apa yang aku sampaikan ini hanyalah berdasarkan pengalaman aku dan suami sahaja. Orang lain mungkin berlainan pengalaman Boleh kongsikan […]

Perkara menarik di Dujiangyan

Sebelum ni aku ada ceritakan tentang Kembara di Dujiangyan bersama keluarga – DIY TRAVEL. Kali ni, aku ulas lain sikit berdasarkan apa yang diterangkan oleh suami aku dalam link video di bawah. Jangan klik lagi. Baca dulu. Katanya, Mt. Qingcheng bukan di bawah daerah Dujiangyan tapi daerah Chengdu. Mt. Qingcheng dah terkeluar sempadan daripada Chengdu padahal Dujiangyan Panda Valley hanya […]

Daerah Dayi Xiling – Siri 4

Kehadiran kami ke Dayi County yang jauhnya 2 jam dari Bandar Chengdu semata-mata untuk bermain salji di Xiling Mountain. Namun, anganku musnah apabila penutupan tempat bermain ski akibat banjir besar yang lalu tidak dimaklumkan awal oleh pihak hotel kepada kami. Banjir besar pada bulan Ogos tahun lalu menyebabkan tanah runtuh dan masih lagi dalam proses pembaikan. Bukan salah pihak hotel […]

Daerah Dayi Xiling – Siri 3

Dari pekan Qing Cheng kami menuju ke Dayi County dengan menaiki bas sebanyak tiga kali. Hampir setengah hari baru kami tiba di Vohill Garden Hotel. Biarpun tempahan di website nama rumah penginapan ini adalah Hotel Huashuiwanzhen. Kami mencari hotel sama tapi berbeza nama alam maya dengan realiti pun telah memakan masa lebih 20 minit. Punya la banyak kekangan yang menyebabkan […]