Membeli-belah di Spice Bazaar, Istanbul Turki

Aku nak ceritakan sikit pengalaman aku selama menjadi Personal Shopper buat orang Malaysia. Sengaja aku kutip pengalaman ini sebab tau dah. Lepas balik ke tanah air nanti tak nyempat dah aku nak buat dua pekerjaan dalam satu masa. Personal Shopper ni takde dalam bayangan akan jadi. Bermula daripada suka up status pasal kopi, sehinggalah orang mintak tolong beli dan poskan […]

Pengalaman kena scam di Turki

Aku lupa nak cerita pasal pengalaman kena scam di Turki. Ada banyak bentuk scam sebenarnya. Elok sangat la baca dulu kisah sebegini sebelum nak jejak kaki ke sini. Tak ada niat nak memburukkan sesebuah negara. Ini kerana tak kisah la negara mana pun, pasti ada golongan yang suka mengambil kesempatan. Watak scammer ni ada di mana-mana negara.  Mungkin agak berbeza […]

Hikmah tinggal di luar negara ramai yang tidak tahu

Entri sebelum ni aku ada memaparkan pengalaman yang tidak menyeronokkan berada di luar negara. Tak seronok, tidak bermakna takde langsung kebaikan diperolehi. Tidak adil kiranya jika entri kebaikan tidak dipaparkan. Allah itu maha adil. Dia berikan kedua-duanya untuk kita rasa. Dan Dia juga maha pengasihani. Tak mungkin keburukan sahaja dibebani kepada hambaNya. Ada hikmah setiap apa yang berlaku. Sebagai hambaNya […]

Mahu pindah luar negara? Baca pengalaman ini dulu

Sejak dari kecil lagi kita dipertontonkan dengan keindahan luar negara. Cantiknya pemandangan empat musim, majunya peradaban negara mereka, ramah tamah pelaku rakyatnya, pendidikan yang baik, taraf hidup yang tinggi dan segala macam lagi diperdengarkan. Maka, ramailah di antara kita yang mencuba nasib memohon dari pelbagai cara untuk tinggal di luar negara biarpun sekejap. Kata orang, duduk sebulan pun jadilah. Tapi, […]

BERHIJRAH ke LUAR NEGARA – a.k.a Migrate Istanbul, Turki

Orang Malaysia trigger betul dengan perkataan migrate ni. Bila cakap nak migrate, otak mereka generate pindah dari Malaysia dan tinggal ke luar negara selamanya. Tepuk dahi aku dengan mereka ni. Sebelum masuk isi entri, aku terangkan sikit maksud perkataan English iaitu Migrate ni ke Bahasa Melayu. Mengikut Kamus Bahasa dan Pustaka adalah pindah. Pindah juga membawa maksud berhijrah. Erti kata […]

Pertama kali bermain salji – di Istanbul, Turki

Setakat yang aku duk bersembang la kan, ramai yang simpan angan-angan nak main salji. Termasuklah aku. Hehe Aku sekeluarga hunting salji ni sejak tahun 2016 lagi. Sejak anak dua, sehinggalah keluar anak tiga. Akhirnya Allah makbulkan juga impian kami. Alhamdulillah. Allahuakhbar. Subhanallah. Bayangkan selama ni kami hanya pandang je dari jauh gunung bersalji tanpa memegang. Untuk di bulan Januari 2021 […]