Hikmah tinggal di luar negara ramai yang tidak tahu

Entri sebelum ni aku ada memaparkan pengalaman yang tidak menyeronokkan berada di luar negara. Tak seronok, tidak bermakna takde langsung kebaikan diperolehi. Tidak adil kiranya jika entri kebaikan tidak dipaparkan. Allah itu maha adil. Dia berikan kedua-duanya untuk kita rasa. Dan Dia juga maha pengasihani. Tak mungkin keburukan sahaja dibebani kepada hambaNya. Ada hikmah setiap apa yang berlaku. Sebagai hambaNya […]

Mahu pindah luar negara? Baca pengalaman ini dulu

Sejak dari kecil lagi kita dipertontonkan dengan keindahan luar negara. Cantiknya pemandangan empat musim, majunya peradaban negara mereka, ramah tamah pelaku rakyatnya, pendidikan yang baik, taraf hidup yang tinggi dan segala macam lagi diperdengarkan. Maka, ramailah di antara kita yang mencuba nasib memohon dari pelbagai cara untuk tinggal di luar negara biarpun sekejap. Kata orang, duduk sebulan pun jadilah. Tapi, […]

BERHIJRAH ke LUAR NEGARA – a.k.a Migrate Istanbul, Turki

Orang Malaysia trigger betul dengan perkataan migrate ni. Bila cakap nak migrate, otak mereka generate pindah dari Malaysia dan tinggal ke luar negara selamanya. Tepuk dahi aku dengan mereka ni. Sebelum masuk isi entri, aku terangkan sikit maksud perkataan English iaitu Migrate ni ke Bahasa Melayu. Mengikut Kamus Bahasa dan Pustaka adalah pindah. Pindah juga membawa maksud berhijrah. Erti kata […]

Pertama kali bermain salji – di Istanbul, Turki

Setakat yang aku duk bersembang la kan, ramai yang simpan angan-angan nak main salji. Termasuklah aku. Hehe Aku sekeluarga hunting salji ni sejak tahun 2016 lagi. Sejak anak dua, sehinggalah keluar anak tiga. Akhirnya Allah makbulkan juga impian kami. Alhamdulillah. Allahuakhbar. Subhanallah. Bayangkan selama ni kami hanya pandang je dari jauh gunung bersalji tanpa memegang. Untuk di bulan Januari 2021 […]

Sewa kereta buat road trip round Turki – [Istanbul – Ankara] #ep1

Panjang tajuk pun. Ya. Sebagaimana panjangnya kisah yang bakal dikongsikan di blog ini. Aku lebih suka simpan pengalaman yang berlaku untuk aku olahkan dalam bentuk penulisan atau video. Ada je ad-hoc update di FB atau IG akaun Nhazla Fikri. Tapi, untuk yang lebih terperinci, sebaiknya aku karangkan di sini. Ikuti kisah dan pengalaman aku sendiri, 5 sekeluarga dengan menyewa kereta […]

Jalan kaki atau naik teksi di Istanbul?

Seminggu pertama masuk rumah, kami banyak pergi dengan menaiki teksi ke kedai-kedai terpilih. Tambang sehala untuk satu destinasi antara 30-40 TL. Lebih kurang RM15-20. Mahal jugak bagi aku. Tapi, nak buat macam mana. Dah terpaksa. Lagipun, kami satu keluarga 5 orang. Barang dibeli banyak. Tapi, semenjak terkena 2 kejadian waktu naik teksi hari tu, seolah macam tobat dah taknak naik. […]