Pengalaman tengok Dinosaur di Zoo Mini Teruntum Kuantan

Kami mengunjungi Zoo Mini Teruntum Kuantan pada 24 Disember 2021 iaitu pada hari ketiga pembukaan Dinosaur Encounter. Ternyata, satu pengalaman yang mengembirakan buat anak-anak kami. Bagi pengunjung yang ingin melihat dinosaur ini, anda perlu hadir seawal 7.30 malam. Kami pun dah terpacak di luar pagar selama 30 minit awal sebelum kaunter dibuka. Nasib baik kami boleh solat jamak. Hihi Dan […]

Tips TRAVEL DIY – Nak mula dari mana?

Hoho… Kebanyakan yang mesej aku bertanyakan pasal macam nak travel diy. DIY adalah singkatan bagi Do It Yourself. Bermaksud, buat trip sendiri dari A sampai Z. Masalahnya, nak mula dari mana? Aku cuma nak kongsikan berdasar pada pengalaman sendiri. Sememangnya trip kami selama ni hanya rancang berdua je. Bermula daripada booking ticket, cari hotel, buat route dan segala macam lagi […]

Tips sewa kereta di Istanbul – Turki

Kepada yang berminat drive sendiri di Turki, anda kena tau sikit pasal 5 perkara di bawah ini. Penulisan ini berdasarkan daripada pengalaman kami sendiri. Jika yang pernah menyewa kereta di sana, boleh tambah info lain di ruang komen. 5 Tips penting menyewa kereta di Turki 1. Lesen Malaysia diterima pakai di sana. Cuma ada tempoh 6 bulan sahaja. Nak selamat, […]

Pengurusan rumah di Istanbul

Menjadi banyak tanda tanya buat yang ingin berhijrah ke Turki. Kebanyakannya blur taktau nak mula dari mana. Aku dan suami banyak menerima pertanyaan buat mereka yang berkeinginan berpindah ke Istanbul. Biasa la tu. Itu yang kami lalui waktu awal persediaan nak pindah ke luar negara. Bukan semudah berada di Malaysia tau. Ada beza biarpun tak banyak. Aku pecahkan kepada beberapa […]

Tips naik flight dengan bayi / anak kecil

Nak travel, tapi ada baby. Macam mana nak handle? Ramai parents jadi susah hati bila fikirkan penerbangan yang memakan masa yang lama dengan anak kecil. Banyak nak kena fikirkan. Contohnya, macam mana kalau menangis je dalam flight? Berak nanti senang tak nak cuci? Bila anak bosan, apa nak buat? Time kapal terbang nak mendarat, berdengung tak telinga anak? Ini la […]

Naik feri Istanbul : Eropah ke Asia

Impian bagi setiap pengunjung di kala tiba di Istanbul adalah nak menyeberang sungai pemisah antara Istanbul Asia dan Istanbul Eropah. Ada dua cara nak ke Asia. Salah satunya adalah menaiki feri. Ramai yang cadangkan naik di Pelabuhan Eminonu dan akan berakhir di Pelabuhan Uskudar. Kenapa ramai naik kat situ? Sebab situ dekat dengan Spice Bazar. Sebenarnya, feri ni merupakan pengangkutan […]