TRAVEL GEAR – Baby carrier atau Baby stroller?

Awal-awal Niqrisa lahir dulu, pening jugak la duk pikir yang mana satu la nak beli. Baby carrier atau baby stroller? Dalam fikiran aku ketika itu, nak yang paling menyenangkan sewaktu travel. Bila buat pembacaan, aku dapati perlu ambil kira beberapa perkara. Take note ya ibu bapa yang bakal travel. Bukan apa, travel gear untuk baby ni agak costly jugak la. […]

Macam mana nak anak behave semasa travel?

Hohoho… Gelak dalam hati je dulu. Sebenarnya, anak kami tidak la behave sangat. Normal macam budak lain. Ada 3 sifat M dalam diri anak kami ada pada anak orang lain. Merengek, meraung dan mengamuk. S.A.M.A! Yang awak-awak semua tengok macam behave tu sebenarnya gambar yang terpilih. Takkan nak letak gambar duk tengah mencebik dan muncuuuung je. Yang sedang menangis sambil […]

Maksud COUCHSURFING? Salah satu cara travel anda

Pernahkan anda mencuba travel cara berjumpa dengan orang tempatan, kemudian menginap bersama mereka? Kami, tak pernah. Haha Apa itu Couchsurfing? Maksud mudah Couchsurfing ni adalah menginap secara percuma dengan penduduk tempatan. Secara tak langsung, memberi pengalaman mengenali budaya dengan lebih dekat. Dengan cara ini juga, anda dapat berjimat banyak semasa travel. Kami banyak menggunakan website Couchsurfing untuk berhubung dengan rakyat […]

Nak travel bersama bayi? Ini panduan dan persediaan perlu ambil tahu

Waktu kita bujang dulu, cara travel sangat ringkas. Cukup sekadar persiapkan barang, mental dan fizikal untuk diri sendiri. Bagi yang jenis gamble lagi mudah. Angkat beg dan fly! Waktu kita bujang dulu, cara travel sangat ringkas. Cukup sekadar persiapkan barang, mental dan fizikal untuk diri sendiri. Bagi yang jenis gamble lagi mudah. Angkat beg dan fly! **Kategori bayi adalah 24 […]

Pergi ke Ladang Biri-biri Brinchang Cameron Highlands

Boleh dikatakan setiap tahun kami melawat Cameron Highlands. Cemuh jugak duk lawat ladang teh je kan. Nasib baik jugak la ada pilihan melawat ke tempat lain iaitu Sheep Sanctuary, atau nama Bahasa Melayu adalah Ladang Biri-biri yang terletak di Cameron Highlands. Mulanya tak perasan pun pintu masuknya kat mana. Nampak macam kaunter jual tiket bas satu pondok duk tepi jalan […]

Keretapi dari Wakaf Bahru ke Dabong 2022 – My pengalaman

Fenomena baru orang berkunjung ke Dabong. Aku pun terliur jugak wei! Mana taknya. Kami sekeluarga suka naik tren bila travel jauh. Sebabnya lebih tenang, rileks dan santai. Masa kita spend dengan keluarga pun lebih lama bila berada lama dalam perjalanan. Orait. Masuk balik ke topik asal. Kami beli online tiket keretapi dari Wakaf Bahru. Ini disebabkan rumah umi dekat dengan […]