Pengurusan rumah di Istanbul

Menjadi banyak tanda tanya buat yang ingin berhijrah ke Turki. Kebanyakannya blur taktau nak mula dari mana. Aku dan suami banyak menerima pertanyaan buat mereka yang berkeinginan berpindah ke Istanbul. Biasa la tu. Itu yang kami lalui waktu awal persediaan nak pindah ke luar negara. Bukan semudah berada di Malaysia tau. Ada beza biarpun tak banyak. Aku pecahkan kepada beberapa […]

Tips naik flight dengan bayi / anak kecil

Nak travel, tapi ada baby. Macam mana nak handle? Ramai parents jadi susah hati bila fikirkan penerbangan yang memakan masa yang lama dengan anak kecil. Banyak nak kena fikirkan. Contohnya, macam mana kalau menangis je dalam flight? Berak nanti senang tak nak cuci? Bila anak bosan, apa nak buat? Time kapal terbang nak mendarat, berdengung tak telinga anak? Ini la […]

Naik feri Istanbul : Eropah ke Asia

Impian bagi setiap pengunjung di kala tiba di Istanbul adalah nak menyeberang sungai pemisah antara Istanbul Asia dan Istanbul Eropah. Ada dua cara nak ke Asia. Salah satunya adalah menaiki feri. Ramai yang cadangkan naik di Pelabuhan Eminonu dan akan berakhir di Pelabuhan Uskudar. Kenapa ramai naik kat situ? Sebab situ dekat dengan Spice Bazar. Sebenarnya, feri ni merupakan pengangkutan […]

7 Persediaan perlu tahu sebelum pindah ke Turki

Ramai jugak yang mesej aku bertanyakan persediaan nak pindah ke Turki. Bagus la kan. Banyak buat research, akan menjadikan lebih bersedia. Takde la pergi rempuh dengan kosong. Macam aku. Aku dan suami kurang bermaklumat pasal Turki. Yang aku tau urusan untuk keluar je. Lagilah waktu tu sibuk dengan hal clear kan barang rumah. Semak kepala. Macam-macam duk fikir sampaikan apa […]

Pemilihan BEG TRAVEL – Pengalaman 5 sekeluarga

Antara hal utama yang wajb ada untuk keluar mengembara adalah beg. Beg membolehkan anda mengisi keperluan seperti pakaian, makanan, kasut, ubat-ubatan dan sebagainya. Bila sebut keperluan ni, hanya tuan beg sahaja yang tahu apa yang perlu untuk dirinya. Di sini, aku nak ceritakan apa jenis beg aku dan keluarga pakai semasa travel. Tak kata cara aku guna ni betul. Hanya […]

Pertama kali solat di Masjid Hagia Sophia

Satu pengalaman yang cukup bermakna apabila dapat menjejakkan kaki ke dalam Hagia Sophia, Istanbul. Apatah lagi sudah boleh beribadah di dalamnya. Sungguh bertuah pengalaman ini kerana sebelum ini Hagia Sophia merupakan sebuah muzium selama 86 tahun. Pada hari Jumaat, tanggal 24 Julai 2020, Hagia Sophia dibuka buat pertama kali bertujuan dijadikan tempat beribadah buat umat Islam. Syukur ya Allah. Kisah […]