Sewa kereta di Istanbul – Pengalaman dan Tips

Tinggal di Istanbul tidak bermakna mood berjalan-jalan setiap hari. Hari kami di sana sama macam rutin kami di Malaysia. Bangun pagi sediakan sarapan, mengajar anak, sental lantai bilik air, kemas rumah dan keluar membeli barang dapur. Hari-hari duk ulang perkara sama bosan juga. Celik je, badan dah tau nak buat apa. Jadi, untuk dapat semangat baru, kami rancang untuk keluar […]

Dari Turki pulang ke MALAYSIA >>> Catatan dan video

Seperti yang sedia maklum, aku ada post-travel-blues selama 3 bulan. Aku pun taktau betul ke tidak sindrom dialami. Sama je perasaan tu sebagaimana aku balik dari travel dari mana-mana negara. 3 bulan tu pun tempohnya tidak la tepat. Aku hanya agak je. Lebih kurang tempoh itu. Daripada aku layan perasaan yang tidak menguntungkan itu, lebih baik aku on balik laptop […]

Didenda OVERSTAY di Turki

Tinggal melebihi tempoh yang dibenarkan di sesebuah negara adalah satu kesalahan. Kepada warga asing yang tinggal lebih masa atau masih di negara berkenaan akan dikenakan denda samada dalam bentuk bayaran ataupun penjara, atau kedua-duanya sekali. Oleh itu, pelawat dikehendaki keluar daripada negara berkenaan sebelum tamat tarikh tempoh. Setakat ke hari ini, belum ada seorang pun tahu yang aku dan dua […]

Lockdown di Turki

Dah hampir dua bulan meninggal bumi Istanbul. Aku pun dah lupa dinginnya musim sejuk tu macam mana rasa. Lidah pun dah keras nak menyebut beberapa perkataan dalam Bahasa Turki. Adakala kami berteka-teki dengan anak-anak maksud ayat yang biasa digunakan di sana. Alhamdulillah. Anak-anak masih memahaminya. Suami aku pun masih lagi menjalani pengajian Bahasa Turki secara atas talian di universiti yang […]

Kembali ke Malaysia

Setelah sebulan kembali ke Malaysia, aku baru rasa nak buka sosmed. FB dan IG selama ni hanya nak bukak yang notifications, like status yang ternampak di wall dan balas komen orang je. Selama tempoh itu juga, kami terlalu sibuk menguruskan segala macam perkara. Hal rumah nak disewa, mendapatkan kereta, keperluan rumah, hal anak-anak sekolah dan kepersediaan diri untu kembali bekerja. […]

Membeli-belah di Spice Bazaar, Istanbul Turki

Aku nak ceritakan sikit pengalaman aku selama menjadi Personal Shopper buat orang Malaysia. Sengaja aku kutip pengalaman ini sebab tau dah. Lepas balik ke tanah air nanti tak nyempat dah aku nak buat dua pekerjaan dalam satu masa. Personal Shopper ni takde dalam bayangan akan jadi. Bermula daripada suka up status pasal kopi, sehinggalah orang mintak tolong beli dan poskan […]