7 Persediaan perlu tahu sebelum pindah ke Turki

Ramai jugak yang mesej aku bertanyakan persediaan nak pindah ke Turki. Bagus la kan. Banyak buat research, akan menjadikan lebih bersedia. Takde la pergi rempuh dengan kosong. Macam aku. Aku dan suami kurang bermaklumat pasal Turki. Yang aku tau urusan untuk keluar je. Lagilah waktu tu sibuk dengan hal clear kan barang rumah. Semak kepala. Macam-macam duk fikir sampaikan apa […]

Pemilihan BEG TRAVEL – Pengalaman 5 sekeluarga

Antara hal utama yang wajb ada untuk keluar mengembara adalah beg. Beg membolehkan anda mengisi keperluan seperti pakaian, makanan, kasut, ubat-ubatan dan sebagainya. Bila sebut keperluan ni, hanya tuan beg sahaja yang tahu apa yang perlu untuk dirinya. Di sini, aku nak ceritakan apa jenis beg aku dan keluarga pakai semasa travel. Tak kata cara aku guna ni betul. Hanya […]

Pertama kali solat di Masjid Hagia Sophia

Satu pengalaman yang cukup bermakna apabila dapat menjejakkan kaki ke dalam Hagia Sophia, Istanbul. Apatah lagi sudah boleh beribadah di dalamnya. Sungguh bertuah pengalaman ini kerana sebelum ini Hagia Sophia merupakan sebuah muzium selama 86 tahun. Pada hari Jumaat, tanggal 24 Julai 2020, Hagia Sophia dibuka buat pertama kali bertujuan dijadikan tempat beribadah buat umat Islam. Syukur ya Allah. Kisah […]

Kereta rosak semasa road trip ke Cappadocia – [Ankara–Gerome] #ep2

Ikuti kisah dan pengalaman aku sendiri iaitu5 sekeluarga dengan menyewa kereta serta melakukan road trip selama 6 hari yang bermula di Istanbul – Ankara – Cappadocia – Eskişehir – Bursa – İstanbul. Jumlah keseluruhan pemanduan ini adalah 1527 km, yang memakan masa hampir 20 jam perjalanan. Ini merupakan sambungan daripada entri Sewa kereta buat road trip round Turki – [Istanbul […]

Sewa kereta di Istanbul – Pengalaman dan Tips

Tinggal di Istanbul tidak bermakna mood berjalan-jalan setiap hari. Hari kami di sana sama macam rutin kami di Malaysia. Bangun pagi sediakan sarapan, mengajar anak, sental lantai bilik air, kemas rumah dan keluar membeli barang dapur. Hari-hari duk ulang perkara sama bosan juga. Celik je, badan dah tau nak buat apa. Jadi, untuk dapat semangat baru, kami rancang untuk keluar […]

Dari Turki pulang ke MALAYSIA >>> Catatan dan video

Seperti yang sedia maklum, aku ada post-travel-blues selama 3 bulan. Aku pun taktau betul ke tidak sindrom dialami. Sama je perasaan tu sebagaimana aku balik dari travel dari mana-mana negara. 3 bulan tu pun tempohnya tidak la tepat. Aku hanya agak je. Lebih kurang tempoh itu. Daripada aku layan perasaan yang tidak menguntungkan itu, lebih baik aku on balik laptop […]