BERHIJRAH ke LUAR NEGARA – a.k.a Migrate Istanbul, Turki

Orang Malaysia trigger betul dengan perkataan migrate ni. Bila cakap nak migrate, otak mereka generate pindah dari Malaysia dan tinggal ke luar negara selamanya. Tepuk dahi aku dengan mereka ni. Sebelum masuk isi entri, aku terangkan sikit maksud perkataan English iaitu Migrate ni ke Bahasa Melayu. Mengikut Kamus Bahasa dan Pustaka adalah pindah. Pindah juga membawa maksud berhijrah. Erti kata […]

Pertama kali bermain salji – di Istanbul, Turki

Setakat yang aku duk bersembang la kan, ramai yang simpan angan-angan nak main salji. Termasuklah aku. Hehe Aku sekeluarga hunting salji ni sejak tahun 2016 lagi. Sejak anak dua, sehinggalah keluar anak tiga. Akhirnya Allah makbulkan juga impian kami. Alhamdulillah. Allahuakhbar. Subhanallah. Bayangkan selama ni kami hanya pandang je dari jauh gunung bersalji tanpa memegang. Untuk di bulan Januari 2021 […]

Sewa kereta buat road trip round Turki – [Istanbul – Ankara] #ep1

Panjang tajuk pun. Ya. Sebagaimana panjangnya kisah yang bakal dikongsikan di blog ini. Aku lebih suka simpan pengalaman yang berlaku untuk aku olahkan dalam bentuk penulisan atau video. Ada je ad-hoc update di FB atau IG akaun Nhazla Fikri. Tapi, untuk yang lebih terperinci, sebaiknya aku karangkan di sini. Ikuti kisah dan pengalaman aku sendiri, 5 sekeluarga dengan menyewa kereta […]

Jalan kaki atau naik teksi di Istanbul?

Seminggu pertama masuk rumah, kami banyak pergi dengan menaiki teksi ke kedai-kedai terpilih. Tambang sehala untuk satu destinasi antara 30-40 TL. Lebih kurang RM15-20. Mahal jugak bagi aku. Tapi, nak buat macam mana. Dah terpaksa. Lagipun, kami satu keluarga 5 orang. Barang dibeli banyak. Tapi, semenjak terkena 2 kejadian waktu naik teksi hari tu, seolah macam tobat dah taknak naik. […]

Apartmen di Istanbul, Turki – Eropah

Cerita sebelum ni tentang kedudukan rumah kami di bawah tanah. Aku cuba olahkan kepada pembaca untuk bayangkan bagaimana kebanyakan rumah di area perumahan kami tinggal sekarang ni. Ini hanyalah melalui pengalaman selama 4 kali keluar masuk tukar rumah. Rumah di sini kebanyakannya apartment. Paling tinggi setakat tingkat 4 je. Lif setakat ni takde jumpa kecuali di supermarket. Tangganya cantik berputar-putar […]

Rumah sewa kami di Istanbul, Turki

Nak cerita skit keadaan rumah yang kami sewa di Istanbul Turki. Aku tak boleh olah banyak sangat sebab baru je kan datang sini. Kalau cerita pun, sekadar dalam pengalaman sendiri. Sepanjang berada di sini, kami jadi nomad dulu. 3 buah rumah berpindah-randah heret beg besar ke sana sini. Yang last ni barulah dapat duduk menyewa rumah sendiri. Ketiga-tiga rumah sebelum […]