Apartmen di Istanbul, Turki – Eropah

Cerita sebelum ni tentang kedudukan rumah kami di bawah tanah. Aku cuba olahkan kepada pembaca untuk bayangkan bagaimana kebanyakan rumah di area perumahan kami tinggal sekarang ni. Ini hanyalah melalui pengalaman selama 4 kali keluar masuk tukar rumah. Rumah di sini kebanyakannya apartment. Paling tinggi setakat tingkat 4 je. Lif setakat ni takde jumpa kecuali di supermarket. Tangganya cantik berputar-putar […]

Rumah sewa kami di Istanbul, Turki

Nak cerita skit keadaan rumah yang kami sewa di Istanbul Turki. Aku tak boleh olah banyak sangat sebab baru je kan datang sini. Kalau cerita pun, sekadar dalam pengalaman sendiri. Sepanjang berada di sini, kami jadi nomad dulu. 3 buah rumah berpindah-randah heret beg besar ke sana sini. Yang last ni barulah dapat duduk menyewa rumah sendiri. Ketiga-tiga rumah sebelum […]

Persediaan berpindah ke Istanbul Turki – Episod 2

Aku niat nak buat episod je memandangkan kisah proses ni terlalu panjang. Tempoh buat ni pun makan masa berbulan-bulan. Mana mungkin pendekkan dalam satu video je kan. Baik. Untuk Episod 2 kali ni aku ringkaskan apa yang dibuat. Sebelum ni kami ada cakap yang rumah perlu dijual disebabkan nak berhijrah. Ramai jugak yang respon bagitau sayang la rumah sendiri. Takyah […]

Persediaan berpindah ke Istanbul Turki – Episod 1

Banyak kami sorokkan kepada rakan-rakan tentang proses kami ke luar negara. Hanya berapa orang je tau. Kat tempat kerja hanyalah jabatan sendiri dan ahli keluarga pun, bukan semua… Aku sengaja rahsiakan sebab taknak orang kata kami ni hangat-hangat tahi ayam je. Lagipun, kalau orang tahu awal, orang akan bosan. Yelah. Awal sangat umumkan. Kalau tak jadi, tak ke malu sepanjang […]

Hari pertama berhijrah ke Istanbul, Turki

Terlebih dahulu, aku cuma copy paste je apa yang ditulis di wall FB sendiri bertarikh 14 November 2020. Tak sangka penulisan aku tentang perjalanan hari pertama ke Istanbul mendapat sambutan pembaca di sana. Supaya post ini tidak hilang begitu sahaja, rasanya lebih baik aku publish di blog agar membantu pencarian di Google pula. Bismillah…. Hari ni dan kelmarin duk rumah […]

How to exit Malaysia? – Covid-19 Crisis

Boleh ke keluar waktu wabak ni? Itu soalan yang biasa kita dengar kan bila mana kita dengar orang bagitau nak berurusan ke luar negara. Seperti yang semua orang sedia maklum, sempadan telah ditutup akibat corona ni sejak 18 Mac 2020 lagi. Tapi kan, kalau betul la tutup, kenapa masih ada penerbangan keluar masuk di sempadan negara? Mengapa masih ada rakyat […]