UBAT apa yang perlu dibawa semasa TRAVEL?

Sakit sikit-sikit, kita telan je ubat kan. Contoh sakit sikit-sikit ni macam sakit kepala, demam, selesema, cirit-birit dan pening. Yang aku cakap ni adalah tahap sakit yang biasa. Bukan tahap yang kronik sampai cirit-birit bersama dengan muntah, pening sampai pengsan. Bila dah capai tahap perlukan bantuan orang lain, memang kena ke hospital bagi dapatkan rawatan doktor. Jika sakit sikit-sikit pun […]

Persediaan berpindah ke Istanbul Turki – Episod 1

Banyak kami sorokkan kepada rakan-rakan tentang proses kami ke luar negara. Hanya berapa orang je tau. Kat tempat kerja hanyalah jabatan sendiri dan ahli keluarga pun, bukan semua… Aku sengaja rahsiakan sebab taknak orang kata kami ni hangat-hangat tahi ayam je. Lagipun, kalau orang tahu awal, orang akan bosan. Yelah. Awal sangat umumkan. Kalau tak jadi, tak ke malu sepanjang […]

Hari pertama berhijrah ke Istanbul, Turki

Terlebih dahulu, aku cuma copy paste je apa yang ditulis di wall FB sendiri bertarikh 14 November 2020. Tak sangka penulisan aku tentang perjalanan hari pertama ke Istanbul mendapat sambutan pembaca di sana. Supaya post ini tidak hilang begitu sahaja, rasanya lebih baik aku publish di blog agar membantu pencarian di Google pula. Bismillah…. Hari ni dan kelmarin duk rumah […]

How to exit Malaysia? – Covid-19 Crisis

Boleh ke keluar waktu wabak ni? Itu soalan yang biasa kita dengar kan bila mana kita dengar orang bagitau nak berurusan ke luar negara. Seperti yang semua orang sedia maklum, sempadan telah ditutup akibat corona ni sejak 18 Mac 2020 lagi. Tapi kan, kalau betul la tutup, kenapa masih ada penerbangan keluar masuk di sempadan negara? Mengapa masih ada rakyat […]

Air Terjun Pelangi – Trip bersama anak-anak

Dah bertahun plan nak ke Air Terjun Pelangi. Kami di boleh dikatakan acap kali pergi hiking di Bukit Panorama. Dan setiap kali hiking tu la jugak duk sebut nak pergi tengok pelangi. Air Terjun Pelangi dan Bukit Panorama di satu pekan yang sama iaitu di Sungai Lembing. Tak jauh pun dari bandar Kuantan yang merupakan ibu negeri Pahang. Eh, tak […]

Pantai Teluk Mak Nik ada Bukit Bendera

Macam tak percaya yang nama Bukit Bendera pun ada di Kemaman. Kebiasan orang akan membayangkan Bukit Bendera yang ada di Pulau Pinang. Nama je sama. Aku tak pasti nama bukit ni dinamakan sempena apa. Kalau tengok daripada sudut pandangan aku la, bukit ni dihiasi dengan banyak bendera Malaysia. Daripada awal hiking, sehinggalah ke puncak akan dipacakkan dengan bendera. Cantik je […]