Belajar Bahasa Turki percuma – pengalaman

Dah balik dari Turki kan, kenapa nak belajar lagi? Duk pikir lama jugak bagi soalan tu. Aku dah 2 bulan balik Malaysia. Tak nampak bayang untuk ke Turki dalam tempoh terdekat. Ada sebab ke ek? Dalam hati bergolak jugak. Antara nak dengan taknak. Nak la sebab aku rindu kehidupan di Istanbul. Taknak pulak sebab aku taktau bila nak guna bahasa […]

Cara nak berhijrah ke luar negara

Daripada aku penat menjawab pertanyaan orang lain tentang bagaimana kami berpindah luar negara ni, baik aku sediakan entri baru. Sebelum ni, aku ada buat entri pasal BERHIJRAH ke LUAR NEGARA – a.k.a Migrate Istanbul, Turki. Tapi entri tu lebih kepada proses ketika nak keluar negara dalam dokumentasi video yang dah dimuat naik di channel Ralit. Kali ni, aku nak ceritakan […]

Bagaimana cikgu nak mohon belajar luar negara? Khas bagi penjawat awam bergred DG

Hal sambung belajar luar negara ni bukan kebiasaan buat penjawat awam yang bergelar guru atau bergred DG. Yang biasa tu adalah sambung Pendidikan Jarak Jauh (PJJ) atau sepenuh masa dengan Hadiah Latihan Perkhidmatan) HLP tak kira la sama ada dengan biasiswa ataupun tidak. Semuanya diketahui adalah dalam negara Malaysia. Bukan tak ada. Hanya jarang kita dengari. Mungkin ada antara kita […]

Diari 6 – Proses tak ada penamat

Dah lama tak update diari. Mungkin terlalu fokus kepada channel Ralit di Youtube sehinggakan aku lupa yang ada perkara yang perlu dicatatkan agar tidak lupa di masa hadapan. Huhu Sementara aku ada masa ni, aku nak ceritakan pasal sesuatu yang aku dan suami sedang usahakan tapi tak habis-habis. Apa benda yang dibuat tu aku perlu hold dulu. Macam belum sampai […]

Diari 5 – Pertengahan 2020

Baru setengah tahun di 2020. Telah berlaku terlalu banyak perkara. Perasaan manis dan pahit bercampur gaul. Keliru sama ada perlu dirai atau ditangisi. Nasib baik dan malang silih berganti. Ada ketika gembira bagai ingin melayang di langit. Ada kala jatuh tersungkur sehinggakan berat untuk bangun semula. Betullah kata orang. Hidup ini bagaikan roda. Sekejap di atas dan sekejap sahaja boleh […]

Loteng dijadikan bilik tidur

Loteng merupakan tambahan ruang di dalam rumah seolah-olah lantai tergantung. Kebiasaan loteng dibina di antara lantai ke siling. Bagi rumah yang mempunyai siling yang tinggi elok sangat membina loteng. Kebiasaan rumah teres setingkat akan ada satu bilik yang silingnya tinggi melangit. Amat rugilah dibiarkan ruang tersebut terbuka tanpa membina apa-apa. Nak pasang aircond pun perlukan horse power yang besar untuk […]