Kek Cheesekut cara mudah ABC

Secara jujurnya, rumah kami jarang berasap. Apatah lagi nak sediakan desert macam ni. Tapi, bila dah ke kedai, terasa terliur je nak membeli barang-barang kek. Masa tu jugalah kami search kaedah membuat Kek Cheesekut. Senangnya!

Kami membeli bahan-bahan sebagaimana yang dikehendaki. Balik daripada kedai dan terus ke dapur untuk memulakan operasi.

Alatan :

  1. Bekas segi empat tepat.
  2. Bekas menggaul bahan
  3. Pengacau
Bahan-bahan :
  1. Creme Cheese Tatura
  2. Biskut crackers jenama Hup Seng (Biru)
  3. Susu pekat 505g
  4. Susu segar krim 250g
  5. Nestum
1. Tuang 3/4 susu pekat ke dalam bekas bersama dengan creme cheese. Masukkan sedikit susu segar krim. Kacau sehingga sebati dan naik buih yang padat.

2. Celup biskut ke dalam susu segar. Jangan rendam. Celup dan terus angkat.

3. Pastikan biskut masih dalam rupa asal. Susun bermula di bahagian tepi dahulu.

4. Penuhkan lapisan bawah bekas. Pandai-pandailah patahkan biskut bagi memenuhkan ruang yang kosong.

5. Masukkan creme cheese yang dikacau dengan susu pekat ke atas permukaan biskut yang telah disusun tadi.. Nipis sahaja tau. 

6. Taburkan nestum dengan rata di permukaan lapisan tadi.

7. Ulang balik sehingga lapisan ke4.
8. Topping atas biarlah tebal dengan creme cheese bagi menutup rupa biskut. Tabur nestum bersama milo. Milo sedikit sahaja tau. Taknak letak pun takde masalah. 

9. Masukkan dalam peti semalaman. Kami letak semalamam sebab buat tengah malam. Nak makan sejam lepas tu tak baik untuk kesihatan. Kolesterol tinggi ni…
10. Nah! Hasilnya sangat berbaloi. Rasa biskut yang mewah. Hahaha… Selamat mencuba!

Nyam-nyam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *