D.I.Y MAP

Sangat suka dengan map. Beberapa kali juga semak harga. Memang mahal. Lebih-lebih lagi yang bersaiz besar. Kami ingat nak map untuk ditampal di dinding dan senang untuk rujuk. Tapi, bila tengok harga map membuatkan kami batalkan hasrat.

Kami ambil inisiatif dengan mencari sendiri map laminet yang dijual di Popular dengan harga RM60+. Tapi tak cantik bila tampal macam tu sahaja di dinding. Nampak terlalu ringkas dan tidak boleh ditebuk dengan pin. Pin tu bertujuan menunjukkan destinasi negara yang telah kami jejak dan pin itu juga akan menunjukkan ke negara mana yang akan kami pergi selepas ini. Bucketlist la kononnya. 
Jadi, kami nak gunakan bahan yang murah sahaja. Kebetulan beli tv baru bersaiz 43 inci. Ngam-ngam dengan saiz map kami. Kami akan sediakan proses penyediaan agar semua orang boleh memiliki map mewah di dinding. Hihi
1. Sediakan alatan dan bahan sebagaimana gambar di atas.
2. Potong ikut saiz map. Ni kami buat 2 lapis. Salotap agar melekat kuat dua keping kotak ni.
3. Wallah! Kemas dan kukuh map ni berdiri.
4. Ketebalan berganda-ganda apabila dua keping kotak disatukan Di setiap bucu ditampal dengan double site tape.
5. Tampal macam tu je di dinding mengikut ketinggian yang diingini. Siap!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *