Bawa atau tinggalkan anak semasa melancong?

Perbincangan ni boleh jadi trigger pada masyarakat kita. Aku ada baca banyak pandangan dari pelbagai sudut. Ada yang cakap dah nama pun anak, wajib la bawa. Kesian sebab mak pak je yang happy main salji tapi anak-anak tersendu gigit toto di rumah. Ada yang kata getik buat anak pandai tapi time melancong galak tinggalkan anak. Yang paling teruk, pergi letak […]

Vaksin Travel untuk bayi

Tajuk kemain lagi. Seolah-olah beli perisai untuk bayi sendiri sebelum travel. Kah! Vaksin yang aku nak kongsi ni adalah vaksin yang kebiasaan orang ramai ambil tak kira umur pun. Tapi, amat bersesuaian buat puteri kecil kami memandangkan nak terbang ke luar negara. Kejadian cucuk-mencucuk ni telah berlaku sebelum keberangkatan kami ke China. Bertarikh pada 2 Disember 2019 lagi. Selama ni […]

Ketahui persediaan bayi sebelum keluar negara

Aku fokuskan kepada bayi. Sebab anak-anak yang dah masuk sekolah ni biasanya dah behave. Ugut sikit dah mendengar kata. Bagi bayi pulak, dia langsung tak tahu apa-apa. Kita penat ke, marah ke, muka dia buat dono je. Yang bayi tahu, sampai waktu lapar nak susu, bila dah mengantuk nak tidur. Kalau dah yak-yak, mintak kita cepat-cepat bersihkan. Semua ni akan […]