Niche Video bagi channel Youtube

Semenjak PKP ni, aku banyak luangkan masa menyunting video travel yang lama-lama. Nak keluar negara tak dapat sebab wabak Covid-19 dah melanda dunia, jadi, aku ambil kesempatan asah balik bakat editing menggunakan software Sony Vegas. Kebiasaan aku edit video hanya suka-suka. Hanya dua kali setahun ke kot. Dua kali tu merujuk 2 kali keluar negara. Jadi, tu jela. Entah macam […]

Masuk Gua Tempurung bersama anak-anak

Jauh berjalan kali ni. Alah, Perak je pun. Jauh weh. Aku nak ke sini 5 tahun sekali pun payah. Sebab perlu rentas jalan dari timur ke barat semenanjung Malaysia. Rasa excited nak ke negeri Perak ni lain macam. Anak-anak kemain lagi happy. Ini pun, kebetulan majlis hantar menantu adik suami yang berkahwin dengan orang Kampar. Tumpang menginap sebilik di homestay […]

Masuk Thailand melalui Kelantan

Senarai negeri yang berada di sempadan Thailand cumalah Perlis, Kedah, Perak dan Kelantan sahaja. Jadi, pilihan terletak di tangan anda untuk memilih masuk melalui negeri mana. Mana-mana pun boleh. Sebelum ni aku ada ceritakan bagaimana kami masuk ikut Padang Besar, Perlis tahun 2018. Boleh rujuk entri Road Trip Koh Samui kalau nak baca lebih lanjut. Ada kisah tragis sesewaktu berada […]

Susah bawa anak travel? Baca dulu tips ni

“Aku, selagi anak-anak aku tak berumur 20 tahun, memang takkan bawa diorang keluar daripada Malaysia.”   “Tempat sejuk mana boleh bawak anak kecil. Tak kesian ke budak-budak akan sejuk? Orang tua pun tak tahan. Ni kan pulak budak.” “Budak-budak ni susah la nak arrange. Tunggu diorang besar baru bawak travel.”   Dan bla bla bla… Yada, yada. Banyak momok tak […]