Kembara di Dujiangyan bersama keluarga – DIY TRAVEL

Hari ketiga berada di Chengdu. Aku memilih untuk ke daerah Dujiangyan bagi mengenali lebih mendalam lagi budaya masyarakat Cina. Dujiangyan bukan satu destinasi popular sangat. Terutamanya orang Melayu kita. Kalau kaum Cina Malaysia aku tak heran pun. Mereka mampu ke mana sahaja dalam negara China. Nak kata bersepah kat mana-mana tu, tak la jugak. Tapi, ada je yang menegur kami. […]

Konvoi kereta Kelantan-Pattani

Ini entri kedua aku selepas entri Masuk Thailand melalui Kelantan dimuat naikkan baru-baru ini. Panjang lebar aku ceritakan pengalaman memasuki Thailand menggunakan jalan darat melalui negeri serambi Mekah tu. Cop pasport dan melepasi kastam adalah permulaan wajib bagi sesiapa berhajat nak buat roadtrip ke sana. Harap baca dulu entri sebelum ni. Kalau taknak masuk melalui sempadan Kelantan-Thailand, boleh je nak […]

Masuk Thailand melalui Kelantan

Senarai negeri yang berada di sempadan Thailand cumalah Perlis, Kedah, Perak dan Kelantan sahaja. Jadi, pilihan terletak di tangan anda untuk memilih masuk melalui negeri mana. Mana-mana pun boleh. Sebelum ni aku ada ceritakan bagaimana kami masuk ikut Padang Besar, Perlis tahun 2018. Boleh rujuk entri Road Trip Koh Samui kalau nak baca lebih lanjut. Ada kisah tragis sesewaktu berada […]

Naik bas ke Tembok Besar China #Pintu Badaling

Entri dah lama di up up semula! Rugi la ilmu ni kita simpan je kan. Walaupun kejadian ni dah berlaku pada tahun 2017, nak jugak buat panduan kepada traveller lain. Suasana kami menapak ke Tembok Besar China masih terbayang segar dalam ingatan walaupun dah 3 tahun berlalu. Dengan adanya entri ini, sekurang-kurangnya terubat la rindu aku akan pengalaman lepas. Pengalaman […]

Melawat Manila Ocean Park bersama anak-anak

Pergi Disember 2018 lagi. Tapi baru nak buat entri pasal berkunjung ke Manila Ocean Park ni di tahun 2019. Lambat sangat nak karang sebab kekangan masa. Kerja yang terlalu pack untuk tahun ini. Kena kuatkan semangat jugak untuk siapkan entri ni bagi membantu pengunjung-pengunjung yang bakal ke Filipina tak lama lagi. Harap membantu ya! Manila Ocean Park merupakan salah satu […]

Ketahui persediaan bayi sebelum keluar negara

Aku fokuskan kepada bayi. Sebab anak-anak yang dah masuk sekolah ni biasanya dah behave. Ugut sikit dah mendengar kata. Bagi bayi pulak, dia langsung tak tahu apa-apa. Kita penat ke, marah ke, muka dia buat dono je. Yang bayi tahu, sampai waktu lapar nak susu, bila dah mengantuk nak tidur. Kalau dah yak-yak, mintak kita cepat-cepat bersihkan. Semua ni akan […]