BERHIJRAH ke LUAR NEGARA – a.k.a Migrate Istanbul, Turki

Orang Malaysia trigger betul dengan perkataan migrate ni. Bila cakap nak migrate, otak mereka generate pindah dari Malaysia dan tinggal ke luar negara selamanya. Tepuk dahi aku dengan mereka ni. Sebelum masuk isi entri, aku terangkan sikit maksud perkataan English iaitu Migrate ni ke Bahasa Melayu. Mengikut Kamus Bahasa dan Pustaka adalah pindah. Pindah juga membawa maksud berhijrah. Erti kata […]

Ketahui persediaan bayi sebelum keluar negara

Aku fokuskan kepada bayi. Sebab anak-anak yang dah masuk sekolah ni biasanya dah behave. Ugut sikit dah mendengar kata. Bagi bayi pulak, dia langsung tak tahu apa-apa. Kita penat ke, marah ke, muka dia buat dono je. Yang bayi tahu, sampai waktu lapar nak susu, bila dah mengantuk nak tidur. Kalau dah yak-yak, mintak kita cepat-cepat bersihkan. Semua ni akan […]