Makanan halal di Bandar Chengdu

Tipu la kalau dah travel jauh-jauh taknak cuba langsung makanan tempatan. Amatlah rugi bagi aku kalau dah datang jauh tapi tak mencuba makanan sana. Waktu inilah aku sekeluarga bersungguh-sungguh masuk ke kedai makan orang tempatan milik orang Muslim untuk mencuba makanan bercita rasa rakyat Cina. Entri ini aku fokuskan hanya di Bandar Chengdu. Bukan di daerah Dujiangyang ataupun Qingcheng. Agama […]

Vaksin Travel untuk bayi

Tajuk kemain lagi. Seolah-olah beli perisai untuk bayi sendiri sebelum travel. Kah! Vaksin yang aku nak kongsi ni adalah vaksin yang kebiasaan orang ramai ambil tak kira umur pun. Tapi, amat bersesuaian buat puteri kecil kami memandangkan nak terbang ke luar negara. Kejadian cucuk-mencucuk ni telah berlaku sebelum keberangkatan kami ke China. Bertarikh pada 2 Disember 2019 lagi. Selama ni […]

Konvoi kereta Kelantan-Pattani

Ini entri kedua aku selepas entri Masuk Thailand melalui Kelantan dimuat naikkan baru-baru ini. Panjang lebar aku ceritakan pengalaman memasuki Thailand menggunakan jalan darat melalui negeri serambi Mekah tu. Cop pasport dan melepasi kastam adalah permulaan wajib bagi sesiapa berhajat nak buat roadtrip ke sana. Harap baca dulu entri sebelum ni. Kalau taknak masuk melalui sempadan Kelantan-Thailand, boleh je nak […]

Masuk Thailand melalui Kelantan

Senarai negeri yang berada di sempadan Thailand cumalah Perlis, Kedah, Perak dan Kelantan sahaja. Jadi, pilihan terletak di tangan anda untuk memilih masuk melalui negeri mana. Mana-mana pun boleh. Sebelum ni aku ada ceritakan bagaimana kami masuk ikut Padang Besar, Perlis tahun 2018. Boleh rujuk entri Road Trip Koh Samui kalau nak baca lebih lanjut. Ada kisah tragis sesewaktu berada […]

Trip Mt. Bromo bersama dengan anak-anak + bayi 9 bulan

Trip kali ni singkat. Short vacay orang panggil. Pergi empat hari je pun. Target untuk ke Gunung Bromo jela. Takmau singgah mana-mana sebab nak elakkan daripada trip menjadi gopoh. Takkan nak pecut je sepanjang masa. Hajat nak trip yang santai-santai. Sebab kami tau yang kami pasti akan penat semasa menguruskan anak-anak di sana nanti. Lagipun, ini percutian untuk have fun […]