TRAVEL
Keretapi dari Wakaf Bahru ke Dabong 2022 – My pengalaman

Keretapi dari Wakaf Bahru ke Dabong 2022 – My pengalaman

Fenomena baru orang berkunjung ke Dabong. Aku pun terliur jugak wei! Mana taknya. Kami sekeluarga suka naik tren bila travel jauh. Sebabnya lebih tenang, rileks dan santai. Masa kita spend dengan keluarga pun lebih lama bila berada lama dalam perjalanan.

Orait. Masuk balik ke topik asal. Kami beli online tiket keretapi dari Wakaf Bahru. Ini disebabkan rumah umi dekat dengan stesen kereta api. 10 minit je dah sampai. Itu yang naik dari stesen situ.

Harga tiket sehala Stesen Wakaf Bahru – Stesen Dabong

Dewasa RM5
Kanak-kanakRM3
Booking di sini : https://online.ktmb.com.my/

2 Mei 2022 – Khamis

Jam patut naik adalah 7.21 pagi. Tadi aku bagitau yang rumah umi aku 10 minit je dah sampai kan. Jadi, kami dengan tenangnya bermain dengan masa. Akhirnya, kami terlepas tren. 7.18 pagi kami hanya tengok je tren tu berlalu pergi. Waktu kami tengok tu, kami sedang tersekat dalam jem. Jem sebab nak bagi tren lalu. Tren kami la tu!

Di tiket tu jelas tertulis “Perlu berada 30 minit awal daripada tempoh jam berlepas”.

Fuh, padan muka kami. Kami sampai di stesen ngam 7.21 am. Sempat tengok jam… Tren plak bertolak 4 minit awal. Macam tak adil pun ada. Kami sampai ngam. Dia boleh plak bertolak awal pada kami. Jam kami salah ke? Padahal jam aku ni dah synchronize dengan masa online. Tapi, tetap tak sempat jugak. Nak park kereta, nak berlari ke stesen lagi. Lagi plak nak heret anak-anak.

Boleh plak waktu tu fikir nak kejar tren ke Stesen Tumpat. Suami aku cakap mustahil. Rail keretapi terus je. Jalanraya ada belok dan trafik light lagi. Kereta pun mesti banyak waktu ni.

Nak tak nak, redha jela. Silap jugak kami tak ambil faktor orang sibuk nak pergi kerja, budak-budak nak masuk sekolah lagi. 3 buah sekolah kami jumpa waktu di pertengahan jalan. Mana tak jem. Tempoh 7-8 pagi adalah climax hour.

Beli tiket baru. Itu je ada dalam fikiran. Nasib baik la petugas kaunter tu cakap ada je tiket kosong. Kalau cuti sekolah atau cuti hujung minggu, memang takkan dapat la. Tiket dah habis 2-3 hari awal. Dengar cerita jugak, tiket ke Dabong pada musim cuti sekolah pun dah habis dijual bulan lepas.

Tren seterusnya akan sampai jam 10.31 pagi. Elok la. Kami pun belum makan pagi. Keluar jalan-jalan cari makan di Wakaf Bahru dulu. Sebagai anak jati Kelantan, aku cadangkan korang makan nasi berlauk pagi. Memang tula kami cari tiap kali balik kampung.

STESEN KERETAPI WAKAF BAHRU

Kali ni kami tiba pukul 9.50 pagi. Awal pada tempoh sepatutnya. Belajarlah daripada pengalaman. Hehe Elok la sampai awal, nak ke tandas ke, nak beli jajan dan roti tu, silalah berbuat demikian.

Siapa sangka, train sampai jam 10.10 pagi. Train bertolak pun awal 5 minit. Bukan tepat masa dah ni. Terlebih awal sebenarnya. Jadi, take note ya korang. Mereka akan bertolak awal daripada masa yang ditetapkan.

FASILITI GERABAK KTMB

Bila dah masuk dan duduk, terasa lega yang amat. Semacam tekanan menunggu dan kena tinggal pagi tadi dah jatuh sedebuk. Bernafas pun kemain lancar. Over betul.

Aku ceritakan sikit fasiliti dalam kereta api KTMB ni. Sudah berhawa dingin. Tingkap dah boleh tarik untuk hadang silau matahari. Tempat duduk yang luas. Seluruh gerabak bersih. Pintu masuk antara gerabak pun semi auto. Maksudnya kena tekan baru pintu terbuka. Ada skrin paparkan kedudukan stesen. Tandas macam tandas kapal terbang dah pun. Ada 2 jenis tisu. Sabun disediakan. Tandas jenis duduk. Ada cermin. Cuma tak best nya, berlecak. Entah kenapa boleh bertakung. Surau ada disediakan. Kafe pula ada menyediakan makanan mudah macam megi, roti dan air bancuh 3 in 1. Boleh minum di kantin atau bawa pulang ke tempat duduk masing-masing.

Youtube Ralit : Lihat vlog kami di sini

STESEN KERETAPI DABONG

Lebih kurang 3 jam, kami tiba di Stesen Keretapi Dabong. Sampai 10 minit awal daripada masa yang dijadualkan. Patutnya 1.30 pm. Tapi sampai sebelum Zohor lagi.

TOUR GUIDE / DRIVER DABONG

Kami tak booking dengan sesiapa. Kiranya kami datang ni dengan gamble. Jangan risau. Akan ada orang yang sudi tawarkan diri untuk jadi guide korang. Kami jumpa Abe Lie. Dia sudi jadi tour guide kami. Yang kami nak sebenarnya driver dan kereta je. Masalahnya dia dah tetapkan RM15 sekepala. Dan lokasi pun dah ditetapkan.

AKTIVITI MENARIK DI DABONG

  • Makan mi udang
  • Gua Ikan
  • Gunung Stong
  • Air Sungai Kenerong.

Dah cakap yang kami just nak ke Gua Ikan je. Makan pun, nak nasi campur tengahari. Tapi gitu la. Dah namanya pakej, mana boleh skip. Kami turuti jua ler….

PULANG SEMULA KE WAKAF BAHRU

Aku tak cerita panjang pasal trip kami di Dabong. Sebabnya, kami pun hanya touch n go je. Tak ada aktiviti keluarkan peluh pun. Semua tempat yang kami pergi hanya amik gambar dan shoot video. Tak sempat nak explore gua ke apa.

Trip 2 jam lebih. Bukan sempat buat apa pun. Kami berlepas ke Kota Bharu jam 4.20 petang tak silap aku. Memang niat naik tren je. Itupun, dah cukup puas hati. Seronok tengok muka anak-anak kemain suka naik kereta api.

AKTIVITI CUTI SEKOLAH

Naik keretapi ke Dabong ni highly suggest la bagi aku. Elok la bawa anak-anak naik keretapi. Tak jauh sampai ke Dabong pun takpe. Naik dari KB ke Kuala Krai pun dah okay. Nak lagi dekat? Pergi la Tanah Merah ke, Tumpat ke. Tumpat dekat sangat. Takdan nak duduk. Haha

Let our children have an experience being on the train, gitew. Bila cikgu tanya nanti, dengan semangatnya mereka akan angkat tangan dan bercerita tentang pengalamannya. Bukan mahal pada harga tiket. Tapi, pada pengalaman dan bonding time bersama anak-anak.

HAPPY TRAVELLING!

Leave a Reply

Your email address will not be published.