Author nhazla.fikri

Hikmah tinggal di luar negara ramai yang tidak tahu

Entri sebelum ni aku ada memaparkan pengalaman yang tidak menyeronokkan berada di luar negara. Tak seronok, tidak bermakna takde langsung kebaikan diperolehi. Tidak adil kiranya jika entri kebaikan tidak dipaparkan. Allah itu maha adil. Dia berikan kedua-duanya untuk kita rasa…. Continue Reading →

Mahu pindah luar negara? Baca pengalaman ini dulu

Sejak dari kecil lagi kita dipertontonkan dengan keindahan luar negara. Cantiknya pemandangan empat musim, majunya peradaban negara mereka, ramah tamah pelaku rakyatnya, pendidikan yang baik, taraf hidup yang tinggi dan segala macam lagi diperdengarkan. Maka, ramailah di antara kita yang… Continue Reading →

BERHIJRAH ke LUAR NEGARA – a.k.a Migrate Istanbul, Turki

Orang Malaysia trigger betul dengan perkataan migrate ni. Bila cakap nak migrate, otak mereka generate pindah dari Malaysia dan tinggal ke luar negara selamanya. Tepuk dahi aku dengan mereka ni. Sebelum masuk isi entri, aku terangkan sikit maksud perkataan English… Continue Reading →

Pertama kali bermain salji – di Istanbul, Turki

Setakat yang aku duk bersembang la kan, ramai yang simpan angan-angan nak main salji. Termasuklah aku. Hehe Aku sekeluarga hunting salji ni sejak tahun 2016 lagi. Sejak anak dua, sehinggalah keluar anak tiga. Akhirnya Allah makbulkan juga impian kami. Alhamdulillah…. Continue Reading →

Sewa kereta buat road trip round Turki – [Istanbul – Ankara] #ep1

Panjang tajuk pun. Ya. Sebagaimana panjangnya kisah yang bakal dikongsikan di blog ini. Aku lebih suka simpan pengalaman yang berlaku untuk aku olahkan dalam bentuk penulisan atau video. Ada je ad-hoc update di FB atau IG akaun Nhazla Fikri. Tapi,… Continue Reading →

Proses sewa rumah di Istanbul, Turki

Buat pengetahuan semua, aku sekeluarga telah berpindah ke Istanbul pada 3 November 2020. Maka, kami perlukan rumah untuk berteduh kami anak beranak. Kami telah melalui satu proses masuk rumah yang tidak sama sebagaimana kita di Malaysia. Bagi yang ingin menambah… Continue Reading →

« Older posts

© 2021 — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑