Trip Indochina – Menaiki bas ke Phnom Penh, Kemboja // Day 3

Alhamdulillah. Ini merupakan entri ketiga kami mengenai perjalanan Overland Indochina Trip kami bermula 14 sehingga 22 Disember 2022. Seperti mana aku dah maklum pada entri pertama hari tu, ikutkan plan nak lama lagi sebab nak ke Laos. Tapi Laos ni terpaksa skip atas sebab tak berani nak tanggung risiko ketika itu. Antaranya banjir di Hatyai dan kampung halaman, ketiadaan tiket […]

Trip Indochina – Bermula di Ho Chi Minh, Vietnam // Day 1

Alhamdulillah. Semasa aku menulis entri Trip Indochina ini, kami sekeluarga telah selamat tiba di Malaysia. Ada banyak pengalaman ingin aku kongsikan selama 10 hari bermusafir di Vietnam, Kemboja dan Thailand. 10 hari terlalu sekejap. Ikut plan asal, kami bercadang nak ke Laos. Tetapi, perancangan hanyalah perancangan. Tidak semestinya berjalan sebagaimana yang dirancang. Patutnya, hari ke-16 baru kami tiba di Malaysia. […]

Tips Travel DIY ke Tokyo Jepun dengan anak kecil

Melancong ke luar negara bersama dengan anak kecil mengundang seribu satu cerita. Ada macam-macam perkara akan berlaku tanpa kita jangka. Pun begitu, akan banyak juga perkara menarik yang pastinya mencipta memori pada masa hadapan. Ramai juga yang ingin ke Jepun setelah pengumuman daripada Negara matahari terbit itu sendiri telah mewar-warkan akan dibuka pintu sempadannya. Usaha mendapatkan tiket kapal terbang sedang […]

Apartment Midhills Genting Highlands Malaysia

Setiap kali cuti sekolah, ramai yang pening kepala fikir nak bercuti ke mana. Bila dah ada anak ni, nak jugak bawak mereka pergi jalan-jalan, kan. Takkan la nak duduk rumah je sepanjang bercuti. Kesian jugak mereka. Kita pun, nak release daripada kesibukan kerja, dan bonding mesra bersama anak-anak dan ingin merasai tempat yang biasa kita lalui hari-hari. Apa kata, anda […]

Tips jimat travel ke Tokyo bersama anak kecil

Ini pengalaman travel kami sekeluarga ke Tokyo pada Disember 2016 yang lalu. Waktu tu kami masih berempat bersama abang dan kakak yang masih kategori anak kecil. Niqrisa lahir tiga tahun selepas tu. Aku tulis semula pengalaman ini agar dapat berkongsi tips kepada ibu bapa di luar sana yang teringin membawa anak-anak bersama travel ke Tokyo. Baca entri kami : Travelog […]