Apartment Midhills Genting Highlands Malaysia

Setiap kali cuti sekolah, ramai yang pening kepala fikir nak bercuti ke mana. Bila dah ada anak ni, nak jugak bawak mereka pergi jalan-jalan, kan. Takkan la nak duduk rumah je sepanjang bercuti. Kesian jugak mereka. Kita pun, nak release daripada kesibukan kerja, dan bonding mesra bersama anak-anak dan ingin merasai tempat yang biasa kita lalui hari-hari. Apa kata, anda […]

Tips jimat travel ke Tokyo bersama anak kecil

Ini pengalaman travel kami sekeluarga ke Tokyo pada Disember 2016 yang lalu. Waktu tu kami masih berempat bersama abang dan kakak yang masih kategori anak kecil. Niqrisa lahir tiga tahun selepas tu. Aku tulis semula pengalaman ini agar dapat berkongsi tips kepada ibu bapa di luar sana yang teringin membawa anak-anak bersama travel ke Tokyo. Baca entri kami : Travelog […]

Tips travel bersama anak-anak

Aku ada dah banyak kali buat perkongsian di blog ni mengenai tips mudah travel dengan anak. Setiap kali aku buat entri baru, aku akan perbaharui penulisan dan isi mengikut pengalaman terkini seiring dengan masa. Takde la old school punya style. Sesiapa pun taknak baca kan kalau tarikh dah back dated. Sebab itulah kalau korang baca dan perasan, tajuk lebih kurang. […]

Bawa atau tinggalkan anak semasa melancong?

Perbincangan ni boleh jadi trigger pada masyarakat kita. Aku ada baca banyak pandangan dari pelbagai sudut. Ada yang cakap dah nama pun anak, wajib la bawa. Kesian sebab mak pak je yang happy main salji tapi anak-anak tersendu gigit toto di rumah. Ada yang kata getik buat anak pandai tapi time melancong galak tinggalkan anak. Yang paling teruk, pergi letak […]

Daerah Dayi Xiling – Siri 4

Kehadiran kami ke Dayi County yang jauhnya 2 jam dari Bandar Chengdu semata-mata untuk bermain salji di Xiling Mountain. Namun, anganku musnah apabila penutupan tempat bermain ski akibat banjir besar yang lalu tidak dimaklumkan awal oleh pihak hotel kepada kami. Banjir besar pada bulan Ogos tahun lalu menyebabkan tanah runtuh dan masih lagi dalam proses pembaikan. Bukan salah pihak hotel […]

Daerah Dayi Xiling – Siri 2

Di Siri 1 sebelum ni aku ada ceritakan pengalaman perjalanan bermula dari Qingcheng seterusnya ke daerah Dayi. Naik bas sebanyak tiga kali. Ketiga-tiga bas tu semuanya berlainan saiz. Yang last tu kami naik van. Tiba selepas 4 jam perjalanan. Lama tempohnya disebabkan banyak urusan. Beratur, beli tiket, scan di setiap keluar masuk pintu, angkut beg, turun naik bas, drop orang, […]