Cara nak berhijrah ke luar negara

Daripada aku penat menjawab pertanyaan orang lain tentang bagaimana kami berpindah luar negara ni, baik aku sediakan entri baru. Sebelum ni, aku ada buat entri pasal BERHIJRAH ke LUAR NEGARA – a.k.a Migrate Istanbul, Turki. Tapi entri tu lebih kepada proses ketika nak keluar negara dalam dokumentasi video yang dah dimuat naik di channel Ralit. Kali ni, aku nak ceritakan […]

Persediaan berpindah ke Istanbul Turki – Episod 2

Aku niat nak buat episod je memandangkan kisah proses ni terlalu panjang. Tempoh buat ni pun makan masa berbulan-bulan. Mana mungkin pendekkan dalam satu video je kan. Baik. Untuk Episod 2 kali ni aku ringkaskan apa yang dibuat. Sebelum ni kami ada cakap yang rumah perlu dijual disebabkan nak berhijrah. Ramai jugak yang respon bagitau sayang la rumah sendiri. Takyah […]

Persediaan berpindah ke Istanbul Turki – Episod 1

Banyak kami sorokkan kepada rakan-rakan tentang proses kami ke luar negara. Hanya berapa orang je tau. Kat tempat kerja hanyalah jabatan sendiri dan ahli keluarga pun, bukan semua… Aku sengaja rahsiakan sebab taknak orang kata kami ni hangat-hangat tahi ayam je. Lagipun, kalau orang tahu awal, orang akan bosan. Yelah. Awal sangat umumkan. Kalau tak jadi, tak ke malu sepanjang […]

Hari pertama berhijrah ke Istanbul, Turki

Terlebih dahulu, aku cuma copy paste je apa yang ditulis di wall FB sendiri bertarikh 14 November 2020. Tak sangka penulisan aku tentang perjalanan hari pertama ke Istanbul mendapat sambutan pembaca di sana. Supaya post ini tidak hilang begitu sahaja, rasanya lebih baik aku publish di blog agar membantu pencarian di Google pula. Bismillah…. Hari ni dan kelmarin duk rumah […]