Niche Video bagi channel Youtube

Semenjak PKP ni, aku banyak luangkan masa menyunting video travel yang lama-lama. Nak keluar negara tak dapat sebab wabak Covid-19 dah melanda dunia, jadi, aku ambil kesempatan asah balik bakat editing menggunakan software Sony Vegas. Kebiasaan aku edit video hanya suka-suka. Hanya dua kali setahun ke kot. Dua kali tu merujuk 2 kali keluar negara. Jadi, tu jela. Entah macam […]

Tips travel bersama anak-anak

Aku ada dah banyak kali buat perkongsian di blog ni mengenai tips mudah travel dengan anak. Setiap kali aku buat entri baru, aku akan perbaharui penulisan dan isi mengikut pengalaman terkini seiring dengan masa. Takde la old school punya style. Sesiapa pun taknak baca kan kalau tarikh dah back dated. Sebab itulah kalau korang baca dan perasan, tajuk lebih kurang. […]

Persediaan menghadapi musim sejuk – #Travel edition

Negara Malaysia merupakan negara bercuaca panas dan lembap sepanjang tahun. Nak rasa sejuk pergi Cameron Highland. Di sana boleh la cecah suhu 22 celcius. Kena plak musim hujan, dapat suhu rendah sehingga 14 celcius. Pun dah menggigil kan. Bukan main sarung jaket tebal dengan suhu macam tu. Pernah tak rasa suhu bawah 0 darjah celcius di negara seperti China dan […]

Susah bawa anak travel? Baca dulu tips ni

“Aku, selagi anak-anak aku tak berumur 20 tahun, memang takkan bawa diorang keluar daripada Malaysia.”   “Tempat sejuk mana boleh bawak anak kecil. Tak kesian ke budak-budak akan sejuk? Orang tua pun tak tahan. Ni kan pulak budak.” “Budak-budak ni susah la nak arrange. Tunggu diorang besar baru bawak travel.”   Dan bla bla bla… Yada, yada. Banyak momok tak […]