Trip Indochina – Menaiki bas ke Phnom Penh, Kemboja // Day 3

Alhamdulillah. Ini merupakan entri ketiga kami mengenai perjalanan Overland Indochina Trip kami bermula 14 sehingga 22 Disember 2022. Seperti mana aku dah maklum pada entri pertama hari tu, ikutkan plan nak lama lagi sebab nak ke Laos. Tapi Laos ni terpaksa skip atas sebab tak berani nak tanggung risiko ketika itu. Antaranya banjir di Hatyai dan kampung halaman, ketiadaan tiket […]

Tips Travel DIY ke Tokyo Jepun dengan anak kecil

Melancong ke luar negara bersama dengan anak kecil mengundang seribu satu cerita. Ada macam-macam perkara akan berlaku tanpa kita jangka. Pun begitu, akan banyak juga perkara menarik yang pastinya mencipta memori pada masa hadapan. Ramai juga yang ingin ke Jepun setelah pengumuman daripada Negara matahari terbit itu sendiri telah mewar-warkan akan dibuka pintu sempadannya. Usaha mendapatkan tiket kapal terbang sedang […]

Maksud COUCHSURFING? Salah satu cara travel anda

Pernahkan anda mencuba travel cara berjumpa dengan orang tempatan, kemudian menginap bersama mereka? Kami, tak pernah. Haha Apa itu Couchsurfing? Maksud mudah Couchsurfing ni adalah menginap secara percuma dengan penduduk tempatan. Secara tak langsung, memberi pengalaman mengenali budaya dengan lebih dekat. Dengan cara ini juga, anda dapat berjimat banyak semasa travel. Kami banyak menggunakan website Couchsurfing untuk berhubung dengan rakyat […]

Apartment Midhills Genting Highlands Malaysia

Setiap kali cuti sekolah, ramai yang pening kepala fikir nak bercuti ke mana. Bila dah ada anak ni, nak jugak bawak mereka pergi jalan-jalan, kan. Takkan la nak duduk rumah je sepanjang bercuti. Kesian jugak mereka. Kita pun, nak release daripada kesibukan kerja, dan bonding mesra bersama anak-anak dan ingin merasai tempat yang biasa kita lalui hari-hari. Apa kata, anda […]

Tips travel bersama anak-anak

Aku ada dah banyak kali buat perkongsian di blog ni mengenai tips mudah travel dengan anak. Setiap kali aku buat entri baru, aku akan perbaharui penulisan dan isi mengikut pengalaman terkini seiring dengan masa. Takde la old school punya style. Sesiapa pun taknak baca kan kalau tarikh dah back dated. Sebab itulah kalau korang baca dan perasan, tajuk lebih kurang. […]

Daerah Dayi Xiling – Siri 4

Kehadiran kami ke Dayi County yang jauhnya 2 jam dari Bandar Chengdu semata-mata untuk bermain salji di Xiling Mountain. Namun, anganku musnah apabila penutupan tempat bermain ski akibat banjir besar yang lalu tidak dimaklumkan awal oleh pihak hotel kepada kami. Banjir besar pada bulan Ogos tahun lalu menyebabkan tanah runtuh dan masih lagi dalam proses pembaikan. Bukan salah pihak hotel […]