TRAVEL
Kembara ke Filipina

Kembara ke Filipina

Filipina bukan pilihan destinasi ramai orang Malaysia. Bahkan, kebanyakannya tiada langsung dalam bucket list travel. Termasuklah kami juga. Tak pernah terfikir pun nak menjejakkan kaki ke sana. Tapi, tak ada salah pun terbang ke Filipina. Nak kenal tempat orang ni, tak kisah negara mana-mana pun. Nawaitu seorang pengembara ni satu je. Nak merasai pengalaman berada di tempat orang. 9 hari berada di Filipina, tidak mengecewakan. Ada perkara yang boleh dikongsi. Menarik atau tidak, sila ikuti pembacaan seterusnya.

Semasa berada di sana, kami tak tahu nak catat apa. Lebih kurang macam Malaysia. Cuaca, kotaraya, pasaraya, bangunan, suhu dan raut wajah macam kita-kita je. Ada cerita bab muka ni. Diorang mati-mati ingat kami ni Philipphino. Haha. Sebab tu la dibantainya sembang dalam bahasa Tagalog. Yang tak tahan, boleh orang sana bagitau yang muka Malaysia sepatutnya muka macam Pak Arab. Pak Arab kau. Marah mak nenek kami kalau tahu. Hihi

Pernah tengok tak videoklip oleh Drew Brinsky mengenai Manila? Bukan nak kata 100% betul. Tetapi pointnya lebih kurang sama dengan apa yang kami lihat di sana. Itu di Manila. Kalau di Cebu tak ada beza sangat bagi kami disebabkan hanya sempat dirasai beberapa hari. Dan ini yang dilihat daripada sudut mata kami sendiri.

1. Bandar kotor, tapi rakyatnya berhati bersih.

Walaupun begitu keadaan bandarnya, hati rakyatnya tidak kotor. Setakat berada di sana, kami tidak berasa asing pun. Terasa seperti berada di Malaysia. Langsung tak takut. Selamat untuk berjalan ke mana-mana pun. Nampak bertatu, tapi jiwanya selembut tisu. Rakyatnya ramah dan baik hati. Usah segan untuk bertanya. Mereka sedia membantu.

Tempat menakutkan tetapi tidak seperti digambarkan. Scary? Ya. Pada mulanya kami ada juga berasa takut nak lalu di lorong-lorong atau di kaki lima di sana. Bawa anak-anak kecil kot. Kalau dilihat memang ramai gelandangan, rakyat yang macam tidak terurus kehidupannya serta peminta sedekah. Tapi, tak ada apa pun… Bukan atas nasib baik, bukan nak berlagak. Cuma mereka memang tak akan mengapa-apakan kita.

Bangunan yang kusam

Nak dijadikan cerita, kami naik grab nak ke Masjed Sitti Mariam. Diver ni bawak sebagaimana dalam map dan tiba di hadapan kedai jual air tapis.

“Is this the correct place, sir?”
“We’ve never been here before….”

Tau driver ni buat apa? Tolong kami sehingga jumpa masjid tu. Ditanya olehnya penduduk kawasan di mana masjid. Sempat bantu kami sepatutnya dia tak boleh membuang masa. Kalau ikutkan, takut jugak tengok pada tatu di lengan, leher berantai perak. Don’t judge book by cover. Bukan sekali kami dibantu oleh rakyat di sana. Berkali-kali.

Satu-satunya masjid yang sempat kami ziarah. Di situ ada masjid, di situ juga ada makanan halal.

Sekali lagi ditegaskan, bukan disebabkan kami pelancong luar. Mereka langsung tak tahu. Muka kami kan sama seperti rakyat Filipina. Jadi, mereka bukan tahu pun kami di Malaysia. Satu lagi, tak ada langsung diskriminasi agama.

Pernah bertanyakan petugas airport bilik menyusu. Kami tak dibenarkan masuk disebabkan belum lagi boarding time. Kami diberi bilik pekerja untuk keselesaan kami. Daripada dalam boleh dengar petugas tu membebel kepada rakannya akan ketidak pekaan pengurusan airport akan pengunjung perempuan beragama Islam yang ingin menjaga aurat. Terharu sekejap. Hihi.

2. Rakyat nampak miskin sebenarnya bahagia.

Tahukah anda, Filipina merupakan negara ketiga bahagia di dunia berdasarkan kajian US-Gallup International. Haah. Muka tak ketat. Senyum sokmo. Namun, di satu sudut hati, kami ada berasa sedih.

Gelandangan yang tidur di taman, 5 keluarga membina kehidupan di tengah pembahagi jalan raya, sampah sarap di merata yang boleh mengundang penyakit dan rakyat yang miskin ramai meminta wang tak kira di mana untuk menyara hidup. Waktu hujan pula dibukakan payung untuk melindungi anak-anak kecil daripada basah. Seorang bapa makan berhidang bersama keluarga beralaskan kotak di kaki lima. Di waktu siang kelihatan ramai rakyat yang tiada rumah berada di celah-celah pokok untuk berlindung. Kami tak sampai hati nak tangkap gambar. Kami tak pasti kajian bagaimana yang dilakukan sehinggakan Filipina merupakan negara ketiga paling bahagia di dunia.

Gambar tidak fokus kepada keluarga yang daif. Mereka berumah di sini. Bra spender tu biasa je dilihat tergantung di pokok bunga.

Bagi kajian sektor pekerjaan di Asia Tenggara pula, 73% rakyatnya gembira dengan pekerjaan yang dilakukan. Sebab tula perkhidmatan yang diterima terbaik. Jadi bell boy pun happy je. Jaga kaunter, senyum. Lipat baju, mengangguk bahagia. Sekali lagi ditegaskan, bukan sebab kami ni tourist ok. Kami perhatikan pekerja-pekerja di sana melayan semua orang sama je. Senyum tu, alahai… Maneh! Ayat yang suka sangat dengar, “Yes, ma’am. Hello sir.” Suka mengucap selamat kepada sesiapa yang dijumpai. Setiap pekerjaan dilakukan sehabis baik. Di hotel, di airport, di pasaraya, di jalanan, mana-mana la. Yang ni, thumbs up!

3. Nampak kekampungan di media massa, hakikatnya bandar sibuk.

Kalau diberi peluang untuk memandu di sana, tobat kami taknak. Sangat mengerikan. Jemm mereka ni kami surrender…  Seolah-olah peraturan dicipta untuk dilanggar. Walau begitu keadaan jem, tak pernah sekali pun kami lihat pelanggaran. Kira cekap jugak la kan. Hon tu saling bersahutan di atas jalan raya. Motosikal tak banyak kelihatan. Yang nampak kereta, jeepney, teksi dan tycicle. Orang pun sibuk atas jalan tau. Nak lintas la, jual air mineral dan kacang, basuh tingkap kereta, busking pun hadoo. Naik dan lompat tukar jeepney tu biasa. Gerun kalau dilihat.

Pemandangan dari dalam grab. Ngeri walaupun hanya penumpang. Cari jugak gambar yang jalannya sedang sibuk. Tak jumpa la.

Nak jimat, naik jeepney. 10 peso sekali naik. Satu jalan je. Nak ke tempat lain, turun dan naik ke jeepney lain pulak. Bayar sekali lagi sebanyak 10 peso. Kalau jauh, banyak la kena lompat. Nak lagi murah? Tricyle la jawabnya. Kenderaan motosikal beroda tiga. Untuk keselesaan, sila dapatkan grab atau teksi.

Jeepney ni kalau malam lagi cantik. Dah macam disko
Ni antara tricycle yang ok la. Ada yang tinggal rangka pun boleh lagi bawak penumpang.

4. Nampak tak ada apa-apa, sebenarnya sesuai dijadikan destinasi.

Banyak tempat sebenarnya nak tuju. Tapi banyak betul kekangan. Panjang berjela list kami ni. Nak ke Catmen, Cebu untuk mandi air panas pun ada. Konon nak menuju le Manila Bay tengok sunset, dua kali pergi, dua kali jugak matahari terbenam sebelum kami sampai. Haha. Target nak ke Island Hopping la, Galeri Gitar Robinson la, yada, yada… Haduh, masa sungguh mencemburui kami.

Nak diingatkan. Tempat nak ke sesebuah tempat paling dekat 2 jam dalam google map. Tak tepat pun. Kena bajet sejam lewat daripada cadangan. Sebab jem tu la. Lagi satu, memang tempatnya jauh-jauh. Target satu dua tempat dah la dalam satu hari. Nak berenang dengan ikan paus di Oslob? Jauhnya 3 jam di selatan. Nak ke Kawasan Fills? Perlu hiking sejam dahulu. Pendek kata, perlu pandai manage masa. Kami pun terlepas satu tempat iaitu Safari Park di Carmen.

Filipina ni ada beribu pulau. Banyak tarikan sebenarnya. Pilih je nak ke mana. Yang penting, sila sedia tambang sebab semuanya jauh-jauh. 

Nak mandi laut? Banyak betul laut sini. Satu negara Filipina ni di kelilingi pantai. Dah pulau kan. Pilih je. Kami ke Pulau Cebu. Menginap di Vista Mar, Lapu-lapu. Hotel yang agak tersembunyi dan mempunyai pantai private. Kebanyakan penginap adalah pengunjung luar negara. Nak naik bot ke pulau-pulau pun boleh ditempah dengan pihak hotel. Tapi kami tidak. Lebih berminat untuk menggembirakan hati anak-anak dengan bersantai sahaja di hotel. Makan, rehat, makan angin tepi pantai, terjun kolam, tidur. Duk ulang-ulang perkara sama tiga hari sampaikan malas sangat nak keluar ke Mactan City.

Pusat peranginan Vista Mar yang mengadap Pulau Olango.

5. Mall bukan sekadar mall

Kami banyak masuk mall. Sejuk dan banyak butik boleh masuk. Bukan shopping pun. Cuci mata. Lagipun, dalam mall la banyak jumpa makanan halal. Kat luar nak cari kedai ke kedai jenuh jugak. Mall bagi mereka ni adalah segala-galanya. Tak pernah tak ramai. Kami pun pelik, kenapa orang sentiasa ramai tak kira mall mana pun kami pergi.

Center SM Asia Mall. Segalanya bagi rakyat Filipina.

Setiap kali masuk mall, setiap seorang akan diperiksa badan dan beg. Body scanner pun ada. Ini bagi mengelakkan orang membawa senjata berbahaya. Dalam mall seperti SM Asia mall ni ada keluar masuk dalam tu. Banyak wing. Masuk wing north, kena check. Keluar dan masuk semula wing south, check lagi. Bertabah la sesiapa yang bawak beg macam kami. Kena ada beg la sebab nak bawa pasport, barang baby dan gajet. Memang agak leceh. Tapi, untuk keselematan, reda jela.

Butik tersohor bagi kami seperti Columbus, Dorothy Perkins, Lacoste dan macam-macam lagi la ada di sana. Nak kata murah sangat tu tak la. Tapi, beza jugak harganya bila kami bandingkan. Jika sesiapa peminat barangan butik, datang la ke mall. Sedia duit jela. Kami ni tau sebab kami beli jugak 2 3 barang kat sana. Barangan yang biasa beli di Malaysia. Contohnya handbeg Kipling. Corak sama. Di Filipina 30% less. Malaysia 10% less. Terangkat jugak la kening ni tengok harga. Sama jugak beg Deuter. Ada beza. Banyak tulis bab ni, kang ramai tau kami shopping apa kat sana. Haha

Tak beli pun. Tengok je. Tapi harga berbeza. Meh datang bagi yang gila shopping.

Untuk dapatkan souvenir made Philippines, dicadangkan masuk Kultura dan Islands Souvenirs. Barangan nak bawak balik tu lebih bermutu dan berkualiti berbanding di gerai-gerai. Percayalah, memang tak akan cukup masa nak ronda dalam setiap mall. Besar sangat. Boleh sesat!


Hasil seni sangat baik berbanding kios yang ada. Sangat suggest ke sini untuk membawa ole-ole kepada yang diingati.
 

6. Suka berhibur. Berjoget dan menyanyi tu pemandangan biasa. Tak kisah di mana pun. Kebanyakannya pelajar. Orang tua pun ada. Tapi lebih kepada penyanyi jalanan. Yang buat charity pun ada jugak.

7. Berbahasa tagalog tapi boleh sangat berbahasa Inggeris. Tak usah risau akan bercakap itik ayam. Guna sahaja easy English. InsyaAllah masing-masing akan sampai maksud. Permulaan percakapan mereka adalah Tagalog. Tapi bila kami jawab “pardon” atau “sorry, we don’t understand.” Automatik mereka akan tukar bahasa.

8. Cenderahati mahal la… Nak bawak balik keychain dan fridemagnet je pun. Haru dalam dompet. Cepat betul surut duit. Macam cekik pelancong pun ada. Mentang-mentang la ramai orang asing masuk Filipina sekarang. Lebih kurang RM10 sekeping tau. Maaf la kawan yang tak dapat ya. Kena catu. Huhu

9. Makanan halal banyak. Kena pandai cari. Dunia dah moden kan. Search je. Follow google map dan jangan membantah. Hehe.

Pergi masjid kan. Jumpa la kedai makanan halal. Siapa budak kiri tu?

10. Semua airport kami pergi berdekatan dengan bandar. Jika anda bekeluarga bersama anak kecil, anda akan dapat layanan khas sperti orang tua dan kurang upaya. Ada lorong khas. Kalau penumpang muda belia lagi bujang ni, maaf la. Terpaksa beratur panjang di lorong biasa.

11. Restoren makanan segera Jollibee terlalu banyak cawangan. Jauh lagi laris berbanding McDonald dan KFC. Boleh dikatakan setiap jalan mesti ada satu kedai Jollibee ni.

Ni bukan restoren. Cuma amik banting je tampal kat kedai runcit. Tula rupa Jollibee. Masuk la mana-mana lorong pun, percayalah, anda akan jumpa Jollibee ni.

12. Banyak tinggalan sejarah yang boleh dipelajari di sini. Filipina merupakan bekas jajahan tiga negara besar iaitu Sepanyol, Amerika Syarikat dan Jepun. Jadi, banyak tempat tinggalan sejarah yang boleh dilawati lagi dipelajari.

Fort St. Diego di Intramuros. Sehari tak cukup duk sini.  

Cukup 12 perkara kami ceritakan tentang Filipina. Lima senarai pertama sahaja kami perincikan. Lima lagi sampingan. Tak pecah tiga cerita lagi tu. Kami pergi Manila, Cebu City dan Pulau Mactan. Sembilan hari berada di sana macam tak puas. Nak pergi lagi, rasa sayang sebab ada beratus lagi negara kan. Kami cuma boleh galakkan orang kita pergi je untuk rasai seperti kami.

Jangan ditanya apa yang menarik di sana. Menarik bagi setiap orang tidak sama. Kami hanya ingin melihat realiti, bukan fantasi.

Enjoy our Manila – Cebu Vlog!

It’s more fun in the Philippines

Previous< Jejak ke Intramuros

Peringatan scammer di Filipina >Next

5 thoughts on “Kembara ke Filipina

    • Author gravatar

      I love Cebu. I miss Bantayan Island. I’ll be going back next year to the Philippines

    • Author gravatar

      I love Cebu, El Nido, Boracay and Bohol. When I retire, I will be living on one of these beautiful islands.

    • Author gravatar

      The Philippines should be labeled the summer capital of the world! There’s just soo many beautiful placed to go and visit during the summer.

    • Author gravatar

      Ingatkan 3-4 hari je, rupanya 9 hari. Filipina juga termasuk dlm wishlist saya. Provinsi pelik mcm Davao dan Luzon antara pilihan selain Manila. Ada kwn blogger sorg ni takut sgt bila sampai Manila, walhal seorang lelaki. Membaca post blognya seolah2 Manila tempat penjahat paling ramai. Jgn harap dia nak masuk lorong2 mcm yg korg masuk.

      • Author gravatar

        Orangnya nampak bertatu kemain. Tapi takde masalah pun. Pergi Filipina tak ubah suasananya macam KL. Ntah. Ni pandangan saya. Yang paling syok, mudah berkomunikasi. Sembang la dengan siapa pun no hal. Yang jual makanan gerai tepi jalan pun boleh berbahasa Inggeris.

        Tang penjahat tu, takde pengalaman. Diorang suka paw duit jela. Patutnya balance tu hak kita. Terus dia amik buat tak tau. Nasib baik sen sen je. Bukan semua. Tapi kebanyakan. Dan jangan lalai. Sedap la dia akan amik kesempatan kita. Yang jenis lembut hati, tak berkeras dengan keputusan mudah la terjerat.

        Kesimpulan boleh dibuat, Filipina ok je. Masuk lorong adalah febret kami setiap kami ke mana2 negara. Situlah kehidupan rakyat sebenar yang kita boleh lihat. Jangan masuk lorong sunyi dah la. Pastikan lorong tu nampak sibuk. Barang berharga jangan tayang. Kat Malaysia kalau obvious nampak barang berharga pun tak boleh jugakkan. Mana2 negara pun kena berwaspada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *