Narathiwat
Selamatkah travel ke Narathiwat Selatan Thai? – Day 2

Selamatkah travel ke Narathiwat Selatan Thai? – Day 2

Hai, semua! Ini merupakan entri kedua bagi trip Narathiwat. Kepada yang belum baca hari pertama kami, boleh baca dengan klik Jalan-jalan ke Narathiwat – Day 1

Orang kita tak berapa nak jalan-jalan ke Narathiwat. Banyak media memaparkan keburukan tentang keadaan di sana. Antaranya tentang pengeboman, pergolakan dengan puak pemisah, kes bunuh dan macam-macam lagi. Pendek kata, seolah tak selamat la.

Tahukah anda, hal sedemikian tidak berlaku kepada mereka yang tidak terbabit. Seperti orang kampung dan pelancong.

Yang anda dengar seperti bom di hotel dan serangan di pos pengawal adalah disebabkan oleh pihak tertentu sudah ada target. Bukan main serang je sesiapa yang lalu.

Jika kata nak mati, kat mana-mana pun kita boleh mati. Di negara kita pun boleh jika Allah nak tarik nyawa. Serahkan kepada-Nya. Kita niat nak tengok bumi ciptaan Dia. Niat la untuk berkelana menambah pengetahuan dan akan pulang untuk menjadi yang lebih baik.

Berbalik kepada tajuk, selamatkah travel ke Narathiwat yang terletak di wilayah Selatan Thai ini? Jawapannya selamat!

Dengan pengalaman berkali-kali menjejakkan kaki ke sana, Narathiwat adalah wilayah yang selamat untuk dilawati. Rakyatnya majoriti beragama Islam. Berapa peratusannya, aku tak buat pencarian. Melalui tinjauan aku sendiri, ya, mereka ramai muslim.

Di kedai makan, di jalanan, di bandar, di kawasan kampung, masjid banyak, pekerja hotel pun muslim dan lebih kurang sama je macam berada di Kelantan.

Jadi, amat mudahlah nak makan kat sana. Makanan semuanya halal. Kecuali di kedai non-muslim. Jangan merapu pula pergi cuba.

Di kedai runcit ataupun 7E, banyak menjual makanan halal. Di pasar dan kedai makan juga merupakan Melayu-Islam. Alhamdulillah. Amat seronok melihat saudara seislam kita di negara lain begitu ramai. Mereka juga amat mengalu-alukan kedatangan kita.

Paling menarik adalah, mereka boleh berbahasa Kelantan-Siam. Aku faham la sebab aku asalnya Kelantan. Dah loghat aku pakai hari-hari. Cuma, adalah berbeza sedikit perkataan dalam satu-satu ayat. Seolah mereka berada di zaman aku kecil dulu. Atuk nenek aku biasa guna perkataan tu. Kini, orang dah guna loghat Kelantan moden. Loghat KL di-Kelantan kan. Sampai tak aku cakap apa ni? Hehe

Suasana di Nawathiwat aman damai. Takde kekecohan berlaku sepanjang berada di sana. Sangat tenang. Kebetulan pulak pelancong Malaysia tak ramai. Lagilah tenang. Tak perlu nak sesak dengan orang kita.

Kalau ke pasar tu, memang kami jela plat Malaysia.

Apa pun, aku dan keluarga sangat suka ke sana. Maksud aku, keluarga aku yang lain. Kakak dan abang aku. Mereka kerap ke sana memandangkan sana selamat.

Mudah betul kami keluar masuk ke sana kan. Macam mana caranya? Cara mudah masuk Thailand – Rantau Panjang

Kami tak ada saudara-mara di belah Selatan Thailand. Cuma, selalu je pergi untuk bercuti menenangkan diri. Cuti sekolah dalam Malaysia ni terlalu sesak dengan orang. Sebabnya, kita cuti serentak. Parking penuh, jalan jem, hotel fully booked dan nak makan pun kena tunggu meja. Penat la pulak bila bercuti di negara sendiri. Nak bercuti boleh, kena pergi hari bukan cuti sekolah. Barulah orang tak bertumpu.

Di Narathiwat, cuti sekolah kita tak sama. Mereka negara lain. Mestilah sistem pendidikan berbeza dan takwim persekolahan pun berbeza.

Nak tau selamat macam mana keadaan di Narathiwat, perlu tonton video kami di bawah. Kami buat vlog day by day. Boleh lihat sendiri suasana aman bandar Narathiwat. Boleh juga tengok betapa ramahnya orang di sana.

Selamat menonton dan happy travelling!

Leave a Reply