Sewa kereta di Istanbul – Pengalaman dan Tips

Tinggal di Istanbul tidak bermakna mood berjalan-jalan setiap hari. Hari kami di sana sama macam rutin kami di Malaysia. Bangun pagi sediakan sarapan, mengajar anak, sental lantai bilik air, kemas rumah dan keluar membeli barang dapur. Hari-hari duk ulang perkara sama bosan juga. Celik je, badan dah tau nak buat apa. Jadi, untuk dapat semangat baru, kami rancang untuk keluar […]

Anda parents awesome bila ikut tips ni semasa travel

Setiap kali keluar travel ke luar negara, aku dan suami takkan sesekali tinggalkan anak-anak kat Malaysia. Aku seolah dapat imagine perasaan rindu tak terhingga bila ketiadaan anak di sisi. Walaupun ada yang cakap pergi travel tanpa anak-anak boleh release dan fun, bagi kami mungkin sebaliknya. Berkemungkinan kami laki bini akan berasa kosong je waktu bercuti sebab gelak tawa mereka tak […]

Bagaimana aku mampu bawa semua anak travel setiap tahun?

Sebagaimana kita sedia maklum, travel ke luar negara memerlukan duit yang sangat banyak. Tiket kapal terbang boleh mencecah ribuan ringgit walaupun hanya ke negara jiran seperti Thailand dan Indonesia. Itu belum termasuk makan, hotel dan transportation di negara yang dilawati lagi. Nak tak nak, kena menabung dulu sebelum memulakan perjalanan. Duit kena penuh dulu, baru senang hati nak melangkah jauh. […]

Persediaan menghadapi musim sejuk – #Travel edition

Negara Malaysia merupakan negara bercuaca panas dan lembap sepanjang tahun. Nak rasa sejuk pergi Cameron Highland. Di sana boleh la cecah suhu 22 celcius. Kena plak musim hujan, dapat suhu rendah sehingga 14 celcius. Pun dah menggigil kan. Bukan main sarung jaket tebal dengan suhu macam tu. Pernah tak rasa suhu bawah 0 darjah celcius di negara seperti China dan […]

Susah bawa anak travel? Baca dulu tips ni

“Aku, selagi anak-anak aku tak berumur 20 tahun, memang takkan bawa diorang keluar daripada Malaysia.”   “Tempat sejuk mana boleh bawak anak kecil. Tak kesian ke budak-budak akan sejuk? Orang tua pun tak tahan. Ni kan pulak budak.” “Budak-budak ni susah la nak arrange. Tunggu diorang besar baru bawak travel.”   Dan bla bla bla… Yada, yada. Banyak momok tak […]

Panduan travel bersama bayi – Khas buat kali pertama terbang jauh

Dilema bagi individu yang telah bergelar ibu bapa apabila minat terhadap mengembara masih tinggi tetapi mempunyai anak kecil. Lebih-lebih lagi yang berusia 2 tahun ke bawah. Takkan nak break kejap minat tu semata-mata nak tunggu besar kan. Rugi la sebab waktu tu kita dah pun bertambah umur. Masa depan bukan boleh dijangka. Kot sakit terbaring seksok kang menyesal pulak. Tak […]