Tag

china

Daerah Dayi Xiling – Siri 1

Entri ni aku tulis disebabkan kami tiba-tiba ter sembang pasal Hotel Huashuiwanzhen di dapur sambil minum kopi. Ini la sebab kenapa kami nak sangat mengembara ketika masih sihat dan masih ada kemampuan. Esok-esok boleh sembang bersama macam ni lagi dengan… Continue Reading →

Tengok si mata lebam – Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding

Panda merupakan tarikan utama di Wilayah Sichuan yang hidup di kawasan pergunungan Sichuan dan Tibet sahaja. Di kawasan itulah terdapatnya hutan buluh yang menjadikan makanan utama buat panda atau boleh juga digelar oleh kami si mata lebam. Panda menjadi lambang… Continue Reading →

Bersama anak panjat Mt. Qingcheng di Dujiangyan, China

Aku highlight kan anak di tajuk kali ni. Sebab semasa kami ke Mt. Qingcheng sebelum ni, memang tak jumpa pun kanak-kanak. Mungkin bukan cuti sekolah kot. Hari Isnin adalah hari permulaan untuk yang bekerja. Jadi, tak heran la gunung ni… Continue Reading →

Travelog – 9 Days Journey (KL-Beijing-Hohhot)

Uhuk… Berhabuk blog ni. Selepas 2 bulan baru sempat nak update sebab kekangan kerja yang  bertimbun. Video ke China baru-baru ini pun baru je siap. Datang je mood dan idea, tanpa berlengah terus buat. Tapi, mungkin tak gempak sangat sebab… Continue Reading →

Travelog Hohhot, Inner Mongolia Siri IV – Akhir

Sedar tak sedar, kami telah berada selama 3 hari di bandar Hohhot. Bumi Hohhot adalah tempat pengembaraan yang sangat bermakna buat kami sekeluarga. Memilih untuk ke bandar ini merupakan satu pilihan yang amat tepat. Perjalanan dari Beijing ke Hohhot sejauh… Continue Reading →

Travelog Hohhot, Inner Mongolia Siri III

Perjalanan dari Beijing – Hohhot sejauh 495 km telah pun selamat tiba di stesen kereta api pada pukul 5 pagi bertarikh 8 Disember 2017 baru-baru ini. Kami membeli tiket kereta api jenis Hard Sleeper dan memakan masa selama 10 jam… Continue Reading →

© 2020 — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑