Pertama kali ber vlogging

Sebenarnya, channel youtube dah lama kami wujudkan. Kalau tak silap, dari tahun 2013 lagi. Waktu aku masih berkhidmat di SMK Kerteh. Fuh, dah 6 tahun usia channel Ralitmedia. Aku letak nama Ralitmedia ni bersempena nama lama blog aku. Video yang last-last ni aku baru dah tukar ke nhazlafikri.com. Tapi macam tak kena pulakkan. Nanti aku jumpa nama bersesuaian, aku tukar […]

Hiking Bukit Mak Dayang bersama bayi

Daulat tuanku! Tiba-tiba diberi cuti bersempena Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. Terima kasih atas pemberian cuti umum buat rakyat Malaysia. Maka dapatlah patik sekeluarga mendaki bukit bersama keluarga. Bukit mana lagi kalau bukan Bukit Mak Dayang! Ini kali kedua aku ke sini. Sebelum ni dengan suami je. Anak-anak bersekolah pada hari […]

Ubah sikap selepas daki Bukit Harimau Menangis

Hiking merupakan satu aktiviti glemer masa kini tau. Aku bukan terjebak. Memang dah gemar sangat daripada dulu lagi. Zaman aku kecik-kecik dipanggil Jungle Trekking. Pernah kawan aku cerita pasal hiking di negara luar. Masa tu bodoh-bodoh lagi sebab tak pernah dengar perkataan tu. Jakun la kan. Tanya la pasal hiking tu. Katanya aktiviti redah bukit. La… Tu je ke… Beriya […]

Ketahui persediaan bayi sebelum keluar negara

Aku fokuskan kepada bayi. Sebab anak-anak yang dah masuk sekolah ni biasanya dah behave. Ugut sikit dah mendengar kata. Bagi bayi pulak, dia langsung tak tahu apa-apa. Kita penat ke, marah ke, muka dia buat dono je. Yang bayi tahu, sampai waktu lapar nak susu, bila dah mengantuk nak tidur. Kalau dah yak-yak, mintak kita cepat-cepat bersihkan. Semua ni akan […]