Tips travel bersama anak-anak

Aku ada dah banyak kali buat perkongsian di blog ni mengenai tips mudah travel dengan anak. Setiap kali aku buat entri baru, aku akan perbaharui penulisan dan isi mengikut pengalaman terkini seiring dengan masa. Takde la old school punya style. Sesiapa pun taknak baca kan kalau tarikh dah back dated. Sebab itulah kalau korang baca dan perasan, tajuk lebih kurang. […]

Bawa atau tinggalkan anak semasa melancong?

Perbincangan ni boleh jadi trigger pada masyarakat kita. Aku ada baca banyak pandangan dari pelbagai sudut. Ada yang cakap dah nama pun anak, wajib la bawa. Kesian sebab mak pak je yang happy main salji tapi anak-anak tersendu gigit toto di rumah. Ada yang kata getik buat anak pandai tapi time melancong galak tinggalkan anak. Yang paling teruk, pergi letak […]

Daerah Dayi Xiling – Siri 4

Kehadiran kami ke Dayi County yang jauhnya 2 jam dari Bandar Chengdu semata-mata untuk bermain salji di Xiling Mountain. Namun, anganku musnah apabila penutupan tempat bermain ski akibat banjir besar yang lalu tidak dimaklumkan awal oleh pihak hotel kepada kami. Banjir besar pada bulan Ogos tahun lalu menyebabkan tanah runtuh dan masih lagi dalam proses pembaikan. Bukan salah pihak hotel […]

Daerah Dayi Xiling – Siri 2

Di Siri 1 sebelum ni aku ada ceritakan pengalaman perjalanan bermula dari Qingcheng seterusnya ke daerah Dayi. Naik bas sebanyak tiga kali. Ketiga-tiga bas tu semuanya berlainan saiz. Yang last tu kami naik van. Tiba selepas 4 jam perjalanan. Lama tempohnya disebabkan banyak urusan. Beratur, beli tiket, scan di setiap keluar masuk pintu, angkut beg, turun naik bas, drop orang, […]

Throwback Travel di musim PKP

Semasa PKP ni, dalam kepala banyak merancang. Tapi, entah terpakai ke tak hal yang dirancang di tahun covid-19 ini. Bila nak tamat tak tau la. Aku berdoa agar rangkaian jangkitan terputus. Nak keluar rumah pun tak boleh, inikan pula nak travel. Apa yang mampu, throwback. Walaupun tak banyak negara, tapi panjang jugak ni. Save kenangan di sini.

Daerah Dayi Xiling – Siri 1

Entri ni aku tulis disebabkan kami tiba-tiba ter sembang pasal Hotel Huashuiwanzhen di dapur sambil minum kopi. Ini la sebab kenapa kami nak sangat mengembara ketika masih sihat dan masih ada kemampuan. Esok-esok boleh sembang bersama macam ni lagi dengan partner. Sembang pun hal travel je. Seronok. Berbalik cerita di daerah Dayi (Dayi County) Satu ayat je boleh aku gambarkan, […]