Trip Indochina – Menaiki bas ke Phnom Penh, Kemboja // Day 3

Alhamdulillah. Ini merupakan entri ketiga kami mengenai perjalanan Overland Indochina Trip kami bermula 14 sehingga 22 Disember 2022. Seperti mana aku dah maklum pada entri pertama hari tu, ikutkan plan nak lama lagi sebab nak ke Laos. Tapi Laos ni terpaksa skip atas sebab tak berani nak tanggung risiko ketika itu. Antaranya banjir di Hatyai dan kampung halaman, ketiadaan tiket […]

Tips Travel DIY ke Tokyo Jepun dengan anak kecil

Melancong ke luar negara bersama dengan anak kecil mengundang seribu satu cerita. Ada macam-macam perkara akan berlaku tanpa kita jangka. Pun begitu, akan banyak juga perkara menarik yang pastinya mencipta memori pada masa hadapan. Ramai juga yang ingin ke Jepun setelah pengumuman daripada Negara matahari terbit itu sendiri telah mewar-warkan akan dibuka pintu sempadannya. Usaha mendapatkan tiket kapal terbang sedang […]

Apartment Midhills Genting Highlands Malaysia

Setiap kali cuti sekolah, ramai yang pening kepala fikir nak bercuti ke mana. Bila dah ada anak ni, nak jugak bawak mereka pergi jalan-jalan, kan. Takkan la nak duduk rumah je sepanjang bercuti. Kesian jugak mereka. Kita pun, nak release daripada kesibukan kerja, dan bonding mesra bersama anak-anak dan ingin merasai tempat yang biasa kita lalui hari-hari. Apa kata, anda […]

Persediaan berpindah ke Istanbul Turki – Episod 2

Aku niat nak buat episod je memandangkan kisah proses ni terlalu panjang. Tempoh buat ni pun makan masa berbulan-bulan. Mana mungkin pendekkan dalam satu video je kan. Baik. Untuk Episod 2 kali ni aku ringkaskan apa yang dibuat. Sebelum ni kami ada cakap yang rumah perlu dijual disebabkan nak berhijrah. Ramai jugak yang respon bagitau sayang la rumah sendiri. Takyah […]

Bersiar-siar di Kawaguchiko Lake Fuji

Kalau dah ke Tokyo, jangan lupa masukkan Tasik Kawaguchiko ni sebagai destinasi wajib pergi. Mulanya kami nak batalkan aje niat ke sana memandangkan perjalanan mengambil masa hampir 2 jam dengan menaiki bas dari Shinjuku. Nasib baik kami teruskan juga niat. Tempat ini sangat berbaloi untuk dijejaki. Jika nak ke sana, anda boleh la menaiki subway dari tempat anda menginap menuju […]

Tips travel bersama anak-anak

Aku ada dah banyak kali buat perkongsian di blog ni mengenai tips mudah travel dengan anak. Setiap kali aku buat entri baru, aku akan perbaharui penulisan dan isi mengikut pengalaman terkini seiring dengan masa. Takde la old school punya style. Sesiapa pun taknak baca kan kalau tarikh dah back dated. Sebab itulah kalau korang baca dan perasan, tajuk lebih kurang. […]