Selama ni tengok je kawan duk post kat fesbuk. Macam takde perasaan pun nak daki Bukit Harimau Menangis ni. Tapi, bila makin ramai yang meracun, tergoda la jugak. Bukan jauh sangat pun dengan rumah aku. Lebih kurang 40 minit perjalanan sehala. Boleh la kalau sekadar nak mencuba. Boleh masuk senarai bukit yang telah didaki.

Bukit Harimau Menangis adalah tempat riadah baru di Kemasik, Terengganu. Hiking ni merupakan aktiviti baru masa kini untuk hidup secara sihat. Kawasan Kemasik ni memang berbukit. Maka disediakan track buat pengunjung yang ingin beriadah. Bukit ini menjadi tular setelah ramai yang memuat naik gambar di socmed. Maka, berpusu-pusu la orang ke sana tak kira tua muda semata-mata nak tunjukkan bukti bahawa masing-masing mengamalkan aktiviti sihat. Termasuklah aku ni. Aku pun tak terlepas sama daripada keghairahan mengambil gambar dan dengan laju memuat naik di Instagram dan FB. Ini kan trend. Jangan marah tau. Kalau tak, mana wujudnya entri ni.

Aku ke Bukit Harimau Menangis pada 16 Feb 2019 yang lepas. Sebagai latihan fizikal sebelum pendakian sebenar di Bromo pada bulan Mac. Last-last tak naik daki pun sana sebab asap gunung berapi keluar banyak daripada biasa. Lagipun aku mengalami AMS. Fuh… Bukan biasa-biasa sakit tu. Yang naik tempat tinggi je boleh rasa. Nak tau apa cerita, sila klik link.

Berbalik ke cerita hiking. Kami pergi seawal 7 pagi lagi. Konon nak sampai sebelum matahari terpacak. Sekali sampai sana kami terkejut. Kenapa ramai sangat ni??? Kuat betul kuasa viral. Sesak dengan manusia. Siap ada tapak parking kereta lagi. Keadaan kawasan parking ni macam baru dibersihkan kelmarin. Aku mula rasa lain macam. Kesian hutan. Pokok semua ditebang semata-mata nak bagi ruang parkir kereta.

Luas kemain tempat parkir kereta. Nampak sangat kawasan ni baru dibersihkan.

Selesai warm up, kami berjalan menuju ke laluan mendaki berdekatan tangki air. Pergh!!! Siap ada gerai jual makanan dan minuman. Tersusun elok sepanjang laluan. Makanan yang dijual pulak boleh dikatakan bergoreng. Daki bukit dah elok sebab nak jaga jantung. Tapi bila turun makan makanan tinggi kolesterol. Sihat tang mana tak tau jantung tu. Haha

Jalan di awal pendakian sepanjang 300 meter adalah bertar. Kasut aku dah selamat tercabut tapak. Tak sampai 5 minit pun. No hal lah! Tarik dan simpan dalam poket dulu. Teruskan pendakian sehingga jumpa track tanah. Di situ ada satu khemah putih beserta van penyelamat kecemasan. Bagus pulak ada bantuan kat sini. Tapi pelikkan jugak. Ada event ke? Ouh… Baru aku perasan. Ada banner terpacak kat khemah tu. Ada YB mana ntah yang sibuk mengajak orang ramai naik bukit. Barulah aku faham kenapa hutan dibersihkan dan ramai penjual ambil kesempatan kat bawah tadi. Apa na dikata… Bila YB terlibat sama…

Hambik kau. Aku tak tau pun pasal ni. Kalau tau awal memang kami naik bukit lain.

Tak heran la ramai. Pengumuman ni dibuat seminggu awal di kawasan Kemasik dan Kerteh. Aku yang bukan tinggal di kawasan ni memang tak tau la. Macam silap langkah pulak ke sini. Aku laki bini tak suka sesak. Sebab akan jumpa pelbagai ragam manusia. Yang tak berkenan pulak tu. Nasib tak baik betul la…

Dah sampai kan. Teruskan jela. Kalau tau ada event memang tobat tak datang sini. Jalan berbatu dan agak curam. Batu-batu kecil banyak jatuh tergolek. Sebaiknya berhati-hatilah. Nak suka-suka. Kang jadi lain pulak. Ada tali untuk berpegang. Satu je. Macam jauh ke tepi. Anak-anak pun harapkan tangan aku je untuk mengimbangi diri. Suami hanya fokuskan diri sendiri sebab dia duk kendong Niqrisa.

Takde nak pegang tangan ibu. Aku sibuk nak amik gambar jap. Kawasan luas yang susah nak berpaut.

Sampai di check point 1. Penuh manusia rehat di situ. Tak kurang yang bergambar. Yang dengar lagu dan tonton youtube di dalam hutan pun ada. Keadaan macam tak terkawal. Pelbagai ragam. Tak kusyuk aku dalam hutan ni! Padan tengok orang je. Kami tak boleh berhenti lama. Kami teruskan berjalan. Track kali ni ada pokok kiri dan kanan. Ruang yang sempit menyebabkan terpaksa berhenti untuk memberi laluan kepada orang yang datang bertentangan. Tapi, ramai je yang tak boleh bertimbang rasa. Tau dah orang berhenti beri laluan, ada jugak degil nak lalu jugak. Mula lah berselisih bahu. Kemudian buat muka tak puas hati. Alahai… Nak cepat nak ke mana? Enjoy la moment hutan ni.

Check point 1. Lega bila dah sampai sini.

Kejap je dah sampai check point 2. Kami tak berhenti pun. Ramai orang dah mula berpatah balik bila sampai di sini. Mereka amik kesempatan bergambar kenangan dulu sebelum turun. Jadi, untuk mengelakkan sesak, kami teruskan menuju ke check point seterusnya.

Check point 2!

Jalan lebih kosong. Walaupun ada sekali sekala bertemu pendaki lain. Ok la. Tak sesak seperti tadi. Cuma, tanah di sini agak kering. Habuk tanah berterbangan di udara. Aku terpaksa menutup hidung. Kepala Niqrisa juga terpaksa ditudung. Habuk ini boleh membahayakan.

Akhirnya kami sampai ke check point 3! Lagi tak seronok bila sampai ke sini. Ada YB duk berikan hadiah kepada peserta di check point sini. Alahai. Takde tempat lain ke??? Orang berkumpul nak bergambar la. Bersalaman lagi. Patut la beriya orang naik. Ada habuan rupanya. Habis dikerah seisi keluarga. AJK mula perasan yang kami ada menggendong bayi bersama. Bersungguh memanggil kami untuk menerima hadiah dan bergambar. Kami menolak baik dan terus turun. Takmau terlibat dengan event macam ni. Tak suka.

Check pint 3. Rehat 5 minit dan terus turun.

Turun lebih mencabar daripada naik. Padahal jalan sama je dengan yang naik tadi. Mungkin lutut terbeban kot. Kaki kita tak biasa jalan menurun dalam tempoh yang lama. Lagi bertambah masanya apabila orang ramai macam ni. Berhenti, jalan. Berhenti lagi dan jalan. Lama betul…

Hampir pukul 10 pagi jugak baru sampai ke tanah rata. Fuh… Penat bukan sebab hiking. Tapi sebab bersesak di atas bukit. Macam masuk mall pulak. Panjang lebar cerita. Meh aku ringkaskan pengalaman naik Bukit Harimau Menangis.

1. Keadaan track

Perjalan 300 meter pertama adalah jalan bertar. Kemudian akan jumpa tangga. Tangga tanah. Bukan yang konkrit. 200 meter yang pertama perlu berhati-hati kerana agak curam dan licin disebabkan berpasir. Bila dah sampai ke check point pertama, semuanya akan menjadi mudah sebab jalan agak rata. Cuma berdebu sebab tanah kering dan menaikkan debu ke udara. Seeloknya pakai mask. Selepas check point pertama, jalan dikelilingi dengan hutan kiri dan kanan. Pemandangan ini kekal sehingga ke check point 5.

Peralihan jalan bertar ke tanah.

2. Check Point

Ada 5 check point kesemuanya. Check point 5 adalah yang terakhir dan katanya ada gua. Lagipun situ dah ada isu anak beranak hilang dan perlukan bantuan bomba. Kami sampai hanya di check point ke 3 sahaja dan terus berpusing balik.

Ada dua laluan sewaktu menuju ke check point 1 dan 2. Kami lupa nama setiap laluan tu. Anda boleh pilih mana-mana. Di akhir perjalanan akan jumpa balik di tempat permulaan di jalan bertar.

Di setiap check point ada ruang rehat dan tugu bergambar. Bendera, rama-rama dan wakaf. Itu yang kami jumpa. Pandai-pandai la cari angle yang sesuai untuk dapatkan gambar yang umph.

Kami pun terjebak sama beratur nak amik gambar. Haha

3. Tahap kesukaran

Bagi aku mudah untuk yang beginner. Track pun tak pening. Follow je. Tak penat sangat sebab ada turun naik. Lagipun jalan agak rata. Banyak check point untuk rehat dan ralit mengambil gambar. Siap beratur lagi. Haha

Waktu turun bukit takde masalah. Yang masalah hanya di check point 1 menuju ke jalan bertar. Agak berpasir. Kalau kasut takde grid akan mudah menggelungsur. Dah la tak mudah nak berpegang. Tali ada tapi jauh ke tepi. Mudah sikit bagi yang ada hiking pole / kayu tongkat.

4. Kesesuaian golongan

Elok sangat la jadi riadah keluarga. Ramai jugak nampak orang tua turut sama hiking. Jika ada masalah sakit lutut dan mengandung kalau boleh elakkan la. Kalau mampu takde masalah. Anda tahu akan kemampuan diri sendiri. Cuma akan rasa sukar sikit hiking selepas jalan bertar menuju ke check point 1.

Nak bawa anak-anak boleh sangat. Sangat digalakkan. Biar la anak-anak tu kenal alam sekitar. Tapi keutamaan adalah keselamatan. Kalau bawa bayi, pakailah baby carrier yang ergonomik. Ramai betul yang suka mencabar hutan…

Pakailah carrier!!!! Grr

Ok, ini je dapat dikongsi. Nak tau macam mana keadaan bukit ni, kena la datang sendiri. Mungkin pengalaman kita tak sama. Diharap dengan perkongsian entri ini dapat memberi persiapan buat yang nak naik ke Bukit Harimau Menangis. Nak tanya apa-apa, tanya bahagian komen tau. InsyaAllah akan jawab. Jangan tanya asal usul nama bukit pulak. Aku tak tau!