Category TALK

Covid-19 : Menjalani Perintah Kawalan Pergerakan di rumah sendiri

Sebagaimana kita ketahui, pola jangkitan wabak Coronavirus semakin meningkat di Malaysia iaitu 190 kes pada 15 Mac 2020 yang lalu yang menjadikan jumlah keseluruhan adalah 428 disahkan positif. Pada 16hb pula, berlaku sekali lagi peningkatan sebanyak 125 orang. Oleh itu,… Continue Reading →

Diari 2 – Tahniah atas pertukaran suamiku

Hari ini dengan rasminya suami bekerja sama organisasi dengan aku iaitu di KV Kemaman. Dah banyak kali mencuba isi borang untuk masuk mengajar. Dah banyak turun naik jabatan untuk permohonan ke aliran vokasional. Dan dah banyak juga berjumpa dengan pihak… Continue Reading →

Tak travel kemana buat sementara waktu

Anak aku ada tanya, “Ibu, cuti sekolah bulan Mac nanti nak ke mana? Soalan yang sama jugak aku dapat daripada rakan-rakan. Ntah. Aku tak berminat nak travel mana-mana buat masa terdekat ni. Rasa nak stop kejap. Aku mula travel dengan… Continue Reading →

Diari 1 – Translate sijil dan dokumen di mana

Macam ni. Aku ingatkan, sijil atau apa-apa dokumen boleh diterjemah sendiri pakai google translate. Scan sijil, edit Bahasa Inggeris bawah ayat Bahasa Melayu. Kemain confident buat macam tu. Sekali, bila aku dan suami tengok di satu channel ni di youtube,… Continue Reading →

Pertama kali ber vlogging

Sebenarnya, channel youtube dah lama kami wujudkan. Kalau tak silap, dari tahun 2013 lagi. Waktu aku masih berkhidmat di SMK Kerteh. Fuh, dah 6 tahun usia channel Ralitmedia. Aku letak nama Ralitmedia ni bersempena nama lama blog aku. Video yang… Continue Reading →

Kena Chicken Pox sebelum naik pesawat

Cuti sekolah akhir tahun semakin hampir. Biasanya kami sekeluarga dalam keadaan get ready untuk pergi bercuti. Banyak persiapan dah dibuat. Tiket flight dan hotel dah book berbulan lamanya. Duit dah berhabis bukan main banyak. Tanpa disangka ujian datang menimpa. Salah… Continue Reading →

« Older posts Newer posts »

© 2021 — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑