Konvoi kereta Kelantan-Pattani

Ini entri kedua aku selepas entri Masuk Thailand melalui Kelantan dimuat naikkan baru-baru ini. Panjang lebar aku ceritakan pengalaman memasuki Thailand menggunakan jalan darat melalui negeri serambi Mekah tu. Cop pasport dan melepasi kastam adalah permulaan wajib bagi sesiapa berhajat nak buat roadtrip ke sana. Harap baca dulu entri sebelum ni. Kalau taknak masuk melalui sempadan Kelantan-Thailand, boleh je nak […]

Persediaan menghadapi musim sejuk – #Travel edition

Negara Malaysia merupakan negara bercuaca panas dan lembap sepanjang tahun. Nak rasa sejuk pergi Cameron Highland. Di sana boleh la cecah suhu 22 celcius. Kena plak musim hujan, dapat suhu rendah sehingga 14 celcius. Pun dah menggigil kan. Bukan main sarung jaket tebal dengan suhu macam tu. Pernah tak rasa suhu bawah 0 darjah celcius di negara seperti China dan […]

Tidak semuanya indah waktu travel

Ya ke tak best time travel? Ya. Aku tak membongak pun. Ada juga waktu tak gembira. Tapi kami tak tunjuk la muka sedih tu kat Facebook, Instagram atau mana-mana-mana socmed. Waktu tu kan sedang travel. Taknak la spoil mood. Anggap saje lah semua tu hal yang sangat remeh. Small matter and no big deal. Fokus je pada travel dan have […]

Peringatan scammer di Filipina

Hahahaha! Gelak dulu. Sebab ada perkara yang telah disembunyikan semasa kami di Filipina. Sekarang je baru nak bukak cerita. Kesnya macam ni. Kami rimas dengan seorang mamat yang kami jumpa di Cebu City. Aku dah block FB dia. Termasuk bini dia sekali. Now, I’m freely to write anything. Takde cover-cover. Ada yang tanya kami, macam tu je ke pengalaman di Filipina? […]

Review penerbangan Philippine Airlines

Kebiasaan kita lihat ramai yang ke luar negara dengan terbang bersama Airasia. AirAsia ni memang cukup terkenal dengan tambang murah. Itu yang menjadi pilihan bagi setiap pengembara tidak kira dalam atau ke luar negara. Untuk pengetahuan, AirAsia merupakan syarikat tambang murah dunia buat kali kesepuluh berturut-turut dalam Anugerah Skytrax Penerbangan Dunia 2018. Tak hairan ramai yang menjadi AirAsia sebagai pilihan […]

Tips beli tiket penerbangan dengan harga mampu bayar

Pernah semak harga tiket flight tak? Mahal kan? Tiket kapal terbang dari Kuala Lumpur ke Sabah pun dah cecah RM250 sehala. Kalau pergi bersama keluarga, perlu didarab kesemua jumlah ahli. Tiket flight sahaja sudah mencapai ribuan ringgit. Itupun, masih dalam Malaysia. Kalau ke luar negara yang jauh daripada Asia Tenggara, mau botak kepala kan. Setiap percutian, tiket flight adalah beban […]