Macam-macam dugaan dilalui sebelum nak masuk ke Selatan Thai ni. Di entri sebelum ni aku ada cerita cara nak masuk melalui Imigrasan Kelantan-Thailand. Apa-apa pun yang berlaku, pengalaman tulah yang akan diingati selamanya. Takde pengalaman, takde la nak kenang. Kalau nak sesuatu yang dikenang, ciptalah dengan sebuah pengalaman. Pusing-pusing, sama je ayat tu. Haha

Pagi ni ingatkan nak mandi kolam la. Si Niqrisa dah siap beli baju baru lagi semata-mata nak berendam kat sini. Sekali kolam belum cuci lagi. Ini disebabkan oleh malam semalam ada buat event. Kotor berdaki dalam kolam tu. Dah tau pagi ni penginap lain terutamanya sekali yang datang bersama anak, dah tentu nak mandi kolam kan. Kenapa la tak peka mereka ni. Kami tukar program mandi kepada makan.

Gambar sebelum nak mandi kemain semangat. Nampak dasar macam ni terus tak jadi. Anak mengamuk pun tak mungkin bagi greenlight

Kami makan pagi di dalam bilik je. Beli kat luar sikit daripada perkarangan hotel. Kena drive dengan kereta baru tak lenguh kaki. Tak usah risau. Jalan di bandar Pattani tak jem pun. Tak pernah lagi kami stuck tak gerak lebih 15 minit. Jalan kat sini smooth je.

Suami aku bawak balik makanan pesen orang Kelantan zaman 90-an. Lama dah tak makan. Rindu betul. Kalau tanya harga, memang tersangatlah murah. Lebih kurang RM16 sahaja semua makanan yang dibeli. Nasi 4 bungkus. Kuih lagi. Kuantiti satu bungkus bukan main bertimbun. Aku tak boleh nak habis… Tak baik betul la. Kalau tau banyak macam ni memang aku kongsi je. Aku cukup tak suka kena buang makanan. Tapi dah takde pilihan bila travel. Kalau kat rumah memang aku simpan dulu. Niat makan di waktu lain.

Kami asal Kelantan memang gemar betul la dapat makanan macam ni. Nasi kerabu dan pulut menjadi kemestian semasa sarapan pagi.

Selesai makan, kami terus bersiap untuk check out. Kami nak menuju ke Narathiwat. Abang aku dah elok tunggu kat lobi. Yang ada anak kecil dua orang pun boleh siap awal. Malu pulak rasanya. Padahal sama-sama anak tiga. Plag Thailand tu aku pulangkan semula di receptionist. Dah pinjam, kena pandai pulangkan. Jangan susahkan traveller lain (Kakak ipar aku pulak lupa nak pulangkan. Hahadoi….)

Dari Hotel River Place kami terus keluar ke highway menuju ke Nawathiwat. Highway yang tiada tol. Itu yang menarik bila drive di Thailand. Jalan besar, elok dan tak banyak kereta. Cuma hati-hatilah memandu. Jangan alpa sehingga membawa musibah. Kebetulan aku buat road trip ni ada berita pasal kereta Myvi yang memandu dari Krabi telah merempuh tukang sapu sampah yang sedang berehat di tepi jalan. Mangsa yang meninggal seramai lima orang. Huhu… Bila berada di negara orang ni, perlu cakna berganda-ganda. Aku anggap kejadian seumpama itu adalah peringatan buat kami yang sedang buat road trip ni.

Aku ni just follow kereta abang je. Abang aku lalu Pantai Banthon dan Telukapo. Betul-betul bersebelahan dengan pantai. Jauh ceruk ke dalam kampung. Bukan laluan highway. Seronok tengok suasana kampung. Tapi panasnya ya rabbi. Tak boleh nak bawak bincang. Jangan la turun daripada kereta bagi yang tak biasa. Badan tak boleh terima kot disebabkan sejuk aircond ke bahang panas di luar kereta.

Suasana zaman 90 an. Dalam gambar nampak biasa je kan. Tadi sempat la melanguk jap tengok orang lalu lalang. Kami dapat rasakan masa mereka di sini berputar sangat lambat.

Tapi aku tak boleh nak menolak bila jumpa pasar lebih kurang pasar tani di Malaysia. Apa lagi, parking kereta tepi untuk cuci mata dan bilas mulut la kan. Hehe Banyak barang bundle bukak khemah. Suami aku kemain lagi menyelam. Tak beli pun sebab duit ngam-ngam je dalam poket. Duit Malaysia tak laku. Simpan hasrat untuk trip di lain kali.

Boleh dikatakan 100% penjual dan pembeli di pasar ini orang Islam. Tengok pakaian pun dah boleh agak. Makanan murah lagi sedap. Rezeki betul jumpa pasar ni di salah sebuah kampung yang dilalui.

Ada budak tu jumpa selipar baru. Kasut yang dibawa dah ketat. Cepat betul kaki tu membesar waktu roadtrip ni ya. Haha
Lebih kurang sama je dengan pasar tani tempat kita. Cuma bezanya di Thailand.

Lebih kurang pukul 3 petang kami tiba di bandar Narathiwat. Mencari hotel yang tak tau apa namanya. Tulisan Thailand. Terpaksa copy paste je dalam waze. Rupanya bukan hotel. Tapi apartment yang diubah suai. Ada kediaman di bangunan ini. Bilik kami dapat ni lebih besar daripada hotel sebelum ni. Tapi agak lama la. Tilam pula keras bagaikan baring di atas lantai. Biasa la. Bila dah masuk bilik, pertama sekali kami akan hembas badan pada tilam. Sungguh mengejutkan bila keadaan tilam keras macam tu. Hampa campur sakit. Haha

Aku sakit kepala yang amat. Mungkin sebab cuaca terlalu panas. Cuaca langsung tak sama macam Malaysia. Mungkin disebabkan aku turun nak bergambar di Pantai Banthon tadi. Nasib baik aku bekalkan ubat. Dah beberapa kali kitorang lupa sediakan ubat bila berada di negara orang. Pengalaman lama mengajar kami. Kena bawa ubat bersama. Aku telan postant sebagai ubat penahan sakit. Kejap je berkesan. Ubat wajib dibawa.

Tempat amik gambar yang serius panas sangat. Edit kasi gelap sikit. Kalau tak boleh silau semasa memandangnya.

Abang aku ni tak sabar-sabar nak makan bufet di salah satu restoren di bandar Narathiwat. Tau pulak dia ni. Padahal restoren tu berada di celah-celah bangunan. Jumpa la ek. Harga bagi umur 11 ke atas adalah RM35. Budak pulak separuh harga. Boleh makan apa sahaja dalam restoren ni. Kecuali aiskrim dalam plastik. RM1 satu batang. Makanan bukan main banyak. Tak boleh bazirkan pada aiskrim batang je.

Entah berapa ekor ikan, sotong, udang kami dah bakar. Belum campur daging dan ayam lagi. Kenyang sangat. Tak sesuai untuk aku sekeluarga. Kami bukan jenis makan banyak. Hanya sepinggan je setiap kali berada di meja makan. Lain pula abang aku dan keluarga dia. Macam tak cukup meja. Dan, semuanya licin beb. Fuh, berbaloi menghulur duit.

Bufet dengan harga RM35. Banyak pilihan.

Hujan di waktu malam di bandar Narathiwat membuatkan kami terbantut untuk ronda-ronda. Apa best kalau dah hujan kan. Tak nampak apa pun. Baik balik dan tidur. Perut pun bukan main luar biasa kenyangnya. Tak baik betul buat macam ni kat badan. Berdosa dan perlu muhasabah diri di bilik nanti.

“Fill your life with adventures, not things. Have stories to tell not stuff to show.”


UNKNOWN

AMAZING THAILAND